Ei anneta soten syntyä sutena

Suomessa kansainvälisesti vertailtaessa on hyvä ja laadukas terveydenhuolto, korkeatasoinen erikoissairaanhoito. Se, mikä ei toimi riittävän hyvin on perusterveydenhuolto. Sosiaalitoimessa on paljon hyvää, mutta ongelmiakin on paljon. Lisäksi terveydenhuolto ja sosiaalitoimi eivät useinkaan toimi saumattomasti, vaikka asiakas olisikin sama henkilö. Jotain tarttis tehdä!

Nyt viimein asia on ratkaistavissa, kun uusi sote 2023 alusta alkaa. Mutta hallintohimmelillä, jolla ei ole rahaa. Alueellisesti valittavilla päättäjillä on monta pähkinää purtavanaan, sillä nyt luvatulla rahoitusmallilla eivät asukkaat saa edes nykytasoista palvelua. Maakuntaveromallilla tulisi suomalaisille 3. verottaja. Kukaan ei usko, että verot eivät silloin nousisi. Hoitoalalla lähivuosina eläköityy 150.000 ammattilaista. Hoitajamitoitukset, ikääntyvien kasvavan määrän vaatima lisääntyvä hoivantarve sekä räjähtänyt mielenterveysongelmien määrän nousu tarvitsevat hoito- ja hoiva-alan ammattilaisia edellisten lisäksi noin 100.000 tekijää. Lisäksi palkkojen harmonisointi vie miljoonia euroja. Jos vielä yksityispuolen käyttäjillä Kela-korvauksia lasketaan, niin lisää on jonoihin tulossa hoitoon pääsyyn odottajia. Summa summarum: ei tule toimimaan sote nykyisen hallituksen linjauksilla!

Suuri missio on, että jonoista pitää päästä hoitoon. Päätösvalta tulee olla kuntalaisella, asiakkaalla itsellään. Asukas saa hakea palvelunsa sieltä, mistä hän haluaa yksilöllinen tarve huomioiden. Palveluseteli olisi yksinkertainen ratkaisu tähän. Kela-korvauksien nostolla hinta olisi myös kohtuullinen asiakkaalle. Viiveettömään hoitoon pääsy tulee taata. Terapiatakuu tarvitaan! Erityisesti mielenterveysongelmaisten on päästävä jonoista pois. Nyt jonossa olo maksaa yhteiskunnallemme liikaa. Parhaat käytännöt tulee ottaa käyttöön koko Suomessa. Niitä on eri puolilla Suomea jo olemassa. Hoito- ja hoiva-alan ammattilaisille on taattava hyvästä työstä riittävä korvaus. Paikallinen sopiminen on tähän paras tapa. Työ motivoi ja siinä haluaa kehittyä, jos se huomioidaan myös palkassa ja työoloissa.

Sote hoitaa meitä suomalaisia 2023 lähtienkin vauvasta vaariin. Palveluiden tulee olla yhteiskunnalle kustannustehokkaita ja asiakkaan hoitoon pääsy viiveetöntä.  Siis rahoitus kuntoon ja sillä parasta palvelua terapiatakuuaikana asiakkaan itse valitsemassa paikassa joko kunnallisessa tai palvelusetelin ja korotetun Kela-korvauksen avulla yksityisellä sektorilla. Ja kaikki ovat tyytyväisiä. Hyvinvointi lisääntyy. Sotesta tulee hyvä näillä täydennyksillä.

 

Liisa Lähdesmäki

Piirihallituksen jäsen

Seinäjoki

Lisätietoja:

Kategoriat: Blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.