Miksi joku haluaa luottamushenkilöksi, ketä äänestän?

Kunnallisvaaliehdokkaiden listat oli puolueiden jätettävä 9.3.2021. Näin oli, vaikka vaaleja siirrettiinkin parilla kuukaudella 13. kesäkuuta 2021 toteutettaviksi. Ehdokkaiden nimet julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Nyt on siis nähtävissä suuri joukko kuntalaisia, jotka ovat lähtemässä kunnallisvaaliehdokkaiksi ja äänestäjien puntaroitavaksi.

Puolueaktiivit ovat tehneet mielettömän määrän työtä saadakseen nämä listat mahdollisimman monipuolisiksi, kaikille sopivien ehdokkaiden löytymisen mahdollistamiseksi. On nuorta, vanhaa, oppinutta ja vähemmän oppinutta, naisia, miehiä, kauniita ja rohkeita ja vähemmän rohkeita. Osa puolueista on saanut maksimimäärän ehdokkaita listalleen ja osa tyytyy tai joutuu tyytymään vähempäänkin määrään.

Ketkä ovat lähteneet ehdokkaiksi? Mikä motiivi on lähteä toisten kuntalaisten julkisen arvioinnin kohteeksi ja tehtävään, josta kiitosta ei juuri saa kuin syntymäpäiväpuheissa. Olet ”julkkis”. Kuvasi on mainoksissa ja kirjoituksiasi, tekemisiäsi on arvioitavana niin ystävien kuin vähemmän ystävien ja tuntemattomien taholta.

Niin miksi ehdokkaaksi? Perhe on jokaiselle pieni yhteiskunta, sen ydin. Kotona joku on muita aktiivisempi hoitamaan perheen jäsenten yhteisen edun mukaisia toimia. Ruokaostokset, siivous, lomasuunnitelmat, töiden, läksyjen, harrastusten toimeenpano. Kaikki toteutuakseen vaativat aktiivisuutta. Se joku aktiivinen tai aktiiviset löytyy varmasti myös teiltä kotoa. Nämä aktiivit ovat perheen tai kodin luottamushenkilöitä. Annamme heille valtuuden mm. käydä puolestamme ruokaostoksilla. Emmekä suuremmin heitä siitä karehdi vaan annamme kiitosta.

Asuinalue, kyläyhteisö on seuraava perhepiiriä laajempi alue. Osa perheen jäsenistä haluaa olla vaikuttamassa oman asuinalueensa kehittämiseen vain, jotta asuinalueella asukkaiden hyvinvointi ja palvelut toimisivat hyvin. Näiden aktiivien ansiosta muutkin asukkaat alueella saavat nauttia yhteisestä hyvästä. Esimerkkejä voisi olla uudenvuoden vastaanottoilotulitus/kokoontuminen kyläkoululle, kylän pääsiäiskokko, liikuntakerhot kyläkoululla, juhannustapahtuma lapsille, tienvarsien siivouskökkä… Tätä kaikkea toimintaa voi kyläläisten aktiivisimmat olla esim. kyläyhdistyksen kautta toteuttamassa. Sinäkin mahdollisesti.

Kotikunnan tai -kaupungin yhteisö on seuraava asukkaan lähialue. Kotikunnan asioiden hoitamisessa pätee kyläyhteisön tapaan sama, että aktiivisimmat asukkaat haluavat kehittää omaa kuntaansa/kaupunkiansa. Näihin tehtäviin aktiivit valitaan rekisteröityneiden puolueiden kunnallisvaaleissa ehdolle asettuneista asukkaista, ehdokkaista. Nämä henkilöt haluavat kehittää ja olla vaikuttamassa kotikuntansa kehittämiseen ja näin asukkaidensa parhaaksi.

Se, miten eri puolueiden luottamushenkilöt eroavat toisistaan on äänestäjän vaikein tehtävä. Miten oma ehdokas kehittää ja toimii tulevissa luottamushenkilötehtävissä? Vastaako hänen tekemisensä äänestäjän toiveita. Asioita neljän vuoden aikana tulee päätettäviksi lautakunnissa, valtuustoissa, hallituksissa ja eri kuntayhtymien toimielimissä satoja jopa tuhansia eri päätösasioita.

Puolueet ovat erilaisia ideologioiltaan. Kehittämisen tavoissa henkilöt ovat usein eri toteutustapojen kannattajia. Ehdokkaat ovat persoonaltaan ja aktiivisuudeltaan, ilmaisutavoiltaan ja toimintatavoiltaan erilaisia. Osalla on toivomus olla vain pienessä roolissa esim. yhdessä lautakunnassa ja osa voi olla hyvinkin monen alueen osaaja toivoen monipuolisia ja useita luottamushenkilötehtäviä. Osa tehtävissä tuo laajoja ja paljon aikaa vievää luottamustoimintaa ja jotkut tehtävät vaativat aikaa vain jonkun päivän kuukaudessa.

Ei siis ole sama, ketä äänestä tai mitä puoluetta äänestät! Äänestäjä ei voi ajatella vain hyvän tyypin tai nuoren, kauniin tai kokeneen konkarin äänestämistä. Yleensä äänestäjä valitsee ensin puolueen, koska sen ideologia määrittää paljon tulevan luottamushenkilön arvomaailmasta ja päätösperusteista. Sen jälkeen on hyvä tutustua ehdokkaiden tapaan toimia, mahdollisiin aikaisempiin luottamustoimissa toimimisiin, yleiseen rohkeuteen, aktiivisuuteen ja kykyyn tehdä yhteistyötä. Mitään päätöstä luottamustehtävissä ei tehdä yksin, vaan kaikki on yhteisesti sovittava joko äänestyksen kautta tai sopien yksimielisesti.

Nämä ehdokkaaksi lähteneet ovat antaneet itsensä kuntalaisten arvioitaviksi ehdokkaina tuleviin luottamustehtäviin. On hyvä kysyä tai ottaa selvää myös omalta ehdokkaaltaan, millaisiin tehtäviin hän halukas ja miten hän on mahdollisesti aikaisemmin luottamustehtäviään hoitanut. Äänestäjän ideologian ja ehdokkaan kokemuksen, toiminnan ja kiinnostuksen toimia luottamustehtävissä antaa hyvän pohjan äänestää juuri sinulle parasta ehdokasta. Kaikki ehdokkaat ovat äänestäjän käytettävissä ennen vaaleja ja vaalien jälkeenkin. Älä siis emmi ottaa ehdokkaisiin yhteyttä. Käy äänestämässä, jos sinulle on vähänkin väliä, mitä ympärilläsi tapahtuu. Korona eikä mikään muukaan syy ole peruste jättää kansalaisoikeuttasi käyttämättä. Käytä ääntäsi ja vaikuta äänestämällä kunnallisvaaleissa. Se on lähidemokratiaa.

Kun seuraat, mitä ympärilläsi tapahtuu. Mitä asioita eri puolueet ajavat. Tiedät varmasti, mille puolueelle annat äänesi. Puolueelle annettu ääni vaikuttaa aina sen puolueen kokonaisäänimäärään ja sen saamiin luottamushenkilöpaikkamääriin eli mahdollisuuteen vaikuttaa kaikissa kunnan tai kaupungin luottamuselimissä. Siis vaikka oma ehdokkaasi ei saisi paljon ääniä, niin jokainen ääni on tärkeä hänen puolueelleen.

 

Lisätietoja:

Kategoriat: Blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.