Nähdäänkö tältä hallitukselta työllisyystoimia ollenkaan

Suomen hallitus jatkaa soutamista ja huopaamista työllisyystoimien kanssa. Päähallituspuolue SDP on siirtämässä päätöksiä vuoden loppuun, kun taas keskusta on paaluttanut, että päätökset on tehtävä syksyn budjettiriihessä. Asiasta käytiin myös tiukkaa sananvaihtoa Suomi Areena puheenjohtajatentissä, mutta selvyyden saamisen sijaan epätieto jatkuu. Miksi hallituksella on kaksi eri linjaa?

Hallitus on käyttänyt työllisyystoimien valmisteluun jo toista vuotta. Valmista ei tosiaankaan näytä tulevan, vaikka neukkarin penkkejä ja kokouskahveja on kulutettu oikein urakalla.

Huolelliseen valmisteluun vetoamiselta on kadonnut pohja jo aikoja sitten. Kuten työelämäprofessori Vesa Vihriälä on todennut, työllisyyttä edistäviä politiikkatoimia on selvitetty vuosien ajan. Toimenpiteet, joilla työllisyyttä voidaan edistää, ovat karkeasti tiedossa, vaikka yksittäisten toimien vaikutusarviot ovatkin tunnetusti epävarmoja, Vihriälä jatkoi.

Kokoomus esitti oman vaihtoehtonsa lähes vuosi sitten. Näillä toimilla olisi saavutettu hallituksen asettama tavoite 60 000 uudesta työllisestä. Olkoonkin niin, että koronakriisi tulee aiheuttamaan haastetta tavoitteen saavuttamiseen, mutta päätösten tekemättä jättäminen vain pahentaa tilannetta ja vaikeuttaa sitä entisestään.

Hallitus itse rakensi koko hallitusohjelmansa kaiken hyvän vaikuttaville työllisyystoimille ja reilulle talouskasvulle. Kuitenkaan hallitus ei ole kyennyt tekemään yhden yhtä työllisyyspäätöstä, eikä merkittävää talouskasvua varsinkaan pidä odottaa.

Nyt näyttää siltä, että hallitus on siirtynyt käyttämään koronakriisin aiheuttamaa iskua talouteemme tekosyynä sille, ettei mitään päätöksiä voida tehdä, vaan täytyy ottaa velkaa ja elvyttää. Tämä koronakriisi ei kuitenkaan muuta tippaakaan sitä tosiasiaa ja niitä rakenteellisia ongelmia, joita Suomessa on ollut ja tulee olemaan.

Syksyn budjettiriihessä hallituksen on selittelyjen sijaan siirryttävä tekemään päätöksiä, jotka edesauttavat julkisen talouden tervehdyttämistä. Näitä ovat juuri ne siirretyt ja siirretyt työllisyystoimet ja rakenteelliset uudistukset, jotka ovat välttämättömiä pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi. Kokoomus kyllä tulee tukemaan tutkitusti vaikuttavia työllisyystoimia, jos hallitus sellaisia kykenee esittämään.

Lisätietoja:

Kategoriat: Blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *