Pohjanmaan Kokoomus: Toimiva sote tarvitsee myös yksityistä palveluntuottajaa

Hallitus lähetti lausunnoille sotelait, joiden keskeinen tavoite on keskittää sotepalveluiden tuotanto julkiselle sektorille. Hallitus haluaa rajata yksityisen sektorin toimintaedellytykset selvästi nykyisestä.

Pohjanmaan Kokoomuksen mielestä sote-uudistuksessa keskeisintä on palveluiden saatavuuden ja laadun parantaminen sekä kustannusten kasvun hillintä. Ihmiset tarvitsevat palveluita oikea-aikaisesti ja ilman jonoja.
Paikalliset yritykset ovat olleet tärkeässä roolissa monissa kunnissa, jonka vuoksi palveluiden saatavuus on parantunut, kustannukset ovat pysyneet kohtuullisina ja palvelut ovat ihmisten lähellä.

Julkisella puolella on tärkeää olla järjestämisvastuu, mutta palvelutuotannon moninaisuutta ei pidä kaventaa ja valinnanvapautta ei saa unohtaa. Parhaimmillaan yksityinen sektori on toiminut julkisen sektorin täydentäjänä ja kirittänyt palveluita myös julkisella sektorilla. Esimerkiksi yksityinen hammashoito tarjoaa palveluita kaiken kokoisissa kunnissa ja mahdollistavat nopeamman hoitoon pääsyn.

Pohjanmaan Kokoomuksen mielestä ihmisille on turvattava lisää valinnan ja vaikuttamisen mahdollisuuksia omiin palveluihinsa. Uudistus ei myöskään huomio yritysten ja järjestöjen osaamisen hyödyntämistä millään tavalla. Esimerkiksi yksityisiä silmäterveyshuollon palveluntuottajia edustava NÄE ry:n mukaan Suomen optikkoliikeverkosto on täydessä valmiudessa tuottamaan silmäterveyspalveluita yhä enemmän julkisen terveydenhuollon tarpeisiin. Palveluita voidaan tuottaa edullisesti ja kannattavasti koko valtakunnan laajuisesti siten, että erikoislääkäripalvelut ovat saatavilla pienilläkin paikkakunnilla.

Pohjanmaan Kokoomus kantaa myös huolta lakiluonnoksen ulkoistussopimusten mitätöimisestä. Kuntien ulkoistamien terveyspalveluiden pakkososialisointi ei ole kenenkään etu. Tämä hallituksen linjaus ei sovi mitenkään suomalaiseen oikeusjärjestelmään ja olisi vaarallinen ennakkotapaus kaikenlaisiin kuntien palvelusopimuksiin tulevaisuudessa.

 

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *