Kuva Gerd Altmann Pixabaystä

Pohjanmaan Kokoomus: Lakkoilusta paikalliseen sopimiseen

Pohjanmaan Kokoomus haluaa mahdollistaa aidon ja reilun paikallisen sopimisen kaikilla työpaikoilla. Kesällä julkaistun Yrittäjägallupin perusteella 84 prosenttia yrittäjistä on sitä mieltä, että työpaikoilla pitäisi saada sopia asioista mieluummin yhdessä kuin työehtosopimuksen mukaan. Tämä on tärkeä viesti suoraan yrittäjiltä päättäjille.

− Paikallista sopimista pitää laajentaa, jotta yritysten kilpailukyky paranee. Työyhteisössä nähdään aidosti niin työnantajan kuin työntekijän mahdollisuudet ja yrityksen tarpeet. Tilanteisiin mukautuminen lisää yrityksen kilpailukykyä ja tuottavuutta. Tämä edesauttaa henkilöstön työhyvinvointia ja avaa uusia mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä, sanoo Pohjanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Jesse Luhtala.

Työehtosopimukset määrittelisivät jatkossakin työsuhteen minimiehdot. Muilta osin asioista voidaan sopia paikallisesti, kun työnantajan ja työntekijän välinen luottamus on kunnossa. Ennen kaikkea paikallinen sopiminen on mahdollistettava myös liittoon kuulumattoman luottamusvaltuutetun johdolla tehtäväksi. Luottamusvaltuutetulla on oltava työyhteisön tuki ja tarvittava apu sopimiseen saatavilla.

− Ei paikallisen sopimisen tarvitse olla sen mutkikkaampaa. On järjetöntä, että paikallisen sopimisen edistäminen on törmännyt valtataisteluihin siitä kuka työntekijöitä voi edustaa työpaikalla, toteaa Luhtala

Paikallinen sopiminen on yksi Kokoomuksen lukuisista vaihtoehtobudjetin työllisyystoimista, joihin hallituksen tulisi tarttua. Hallituksen talouspolitiikka nojaa vahvasti työllisyyden myönteiseen kehitykseen. Paikallinen sopiminen lisää selvästi yritysten rohkeutta palkata lisää työvoimaa.

− Suomen Yrittäjien laskelmien mukaan paikallisen sopimisen työllisyysvaikutus olisi noin 15 000 työllistä. Pohjanmaan Kokoomus näkee, että ilman rohkeita päätöksiä hallitus voi heittää hyvästit lukuisille suunnitelluille menolisäyksille tulevina vuosina, päättää Luhtala.

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.