Eduskunnan täysistunto 3. joulukuuta 2019. Hallituksen aitiossa toimitusministeristön puolustusministeri Antti Kaikkonen. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Antti vaihtuu Sannaan! Mikä muuttuu?

Antti Rinteen hallitus oli vallassa puolisen vuotta. Keskusta menetti luottamuksen pääministeriin ja Antti Rinne joutui eroamaan. Ensi vuoden budjetti on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.  Hallitus jakaa rahaa joka suuntaan, valtion omaisuutta myydään ja lisää velkaa otetaan. Rahat jaetaan uusiin pysyviin menoihin ja erilaisiin etuisuuksiin. Talouskasvua vauhdittavia investointeja on vähän. Hallitus odottaa kasvua, jolla menot sitten katetaan. Talouskasvu on jatkunut pitkään, nyt kasvu on hidastumassa. Tuleeko pitkä taantuma vai peräti lama? Isossa kirjassa kerrotaan seitsemästä lihavasta ja seitsemästä laihasta vuodesta. Lihavat vuodet ovat takana ja laihat edessäpäin. Hallitus on lukenut huonosti ison kirjan.

 

Keskusta on siirtynyt Katri Kulmunin johdolla monta piirua vasemmalle. Kulmunin mukaan hallitusohjelmaa ei tarvitse muuttaa pilkkuakaan, vaikka hallitusohjelma on vasemmistolaisin vuosikymmeniin. Mitä tästä ajattelee Keskustan peruskannattaja?  Kokoomus esitti uutta hallituspohjaa, jossa hallituksen muodostaisivat Kokoomus, Keskusta, PS ja KD. Tällä pohjalla olisi eduskunnassa selvä enemmistö. Keskusta ei halunnut edes keskustella tästä vaihtoehdosta. Kokoomuksen tosiasioihin perustuvalle politiikalle ja erityisesti talouspolitiikalle olisi tarvetta. Hallitus tulee kalliiksi suomalaisille ja erityisen kalliiksi Keskustalle. Sitä saa mitä tilaa!

 

Sanna Marinista tulee Suomen kaikkien aikojen nuorin pääministeri. Mikä muuttuu? Punavihreä hallitus saa pääministerin, joka vie SDP:tä kauemmas vasemmalle. Oikeistolaista Suomea johtaa keskustan tukemana entistä punavihreämpi vasemmistohallitus. Jo on aikoihin eletty.

 

Antti Rinne jatkaa SDP puheenjohtajana ensi kesän puoluekokoukseen saakka. Rinne valittiin hallitustunnustelijaksi niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.  Nyt Rinne nostetaan eduskunnan varapuhemieheksi.  Muut hallituspuolueet antavat tälle täyden tuen. Kyse ei ole niinkään Rinteestä henkilönä, vaan periaatteesta. Luottamus on ansaittava uudelleen. Muuten koko poliittisen järjestelmämme uskottavuus on vaakalaudalla. Miltä tämä näyttää äänestäjiin päin? Lisääkö tämä luottamusta poliittiseen päätöksentekoon? Elääkö valtaeliitti omassa kuplassaan kaukana todellisuudesta?

Lisätietoja:

Kategoriat: Blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *