Kansalaisten kunto romahtanut – mikä auttaa?

Kansalaisten kunto on huolestuttavan heikolla tasolla. Puolustusvoimissa on testattu 12 minuutin cooperin testillä juoksukuntoa vuosikymmenten ajan.Varusmiesten kunto on heikentynyt jatkuvasti 1970-luvun lopun huippuvuosista, jolloin Cooperin testin keskiarvo kävi palvelukseen astuvilla varusmiehillä 2 760 metrissä.

Ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa huonokuntoisten osuus varusmiehistä on noussut yli 25 prosenttiin. Huonokuntoiseksi lasketaan Cooperin testissä alle 2 200 metriä juokseva mies ja alle 2 000 metriä juokseva nainen.

Pitkän ajan ennuste varusmiesten juoksukunnosta näyttää synkältä. Ennusteen mukaan varusmiehet juoksisivat Cooperin testissä keskimäärin vähän päälle 2 300 metriä vuonna 2030.

Härmän kuntokeskuksessa tehtyjen kuntotestien tulokset yli 40-vuotialla ovat samansuuntaisia. Vanhimpien ikäluokkien tulokset tippuivat vähemmän kuin nuoremmilla testattavilla.

Opetushallitus on ottanut muutama vuosi sitten käyttöön Move! testistön. Se on perusopetuksen 5. ja 8. vuosiluokkien oppilaille tarkoitettu fyysisen toimintakyvyn valtakunnallinen tiedonkeruu- ja palautejärjestelmä. Järjestelmän keskeisenä tarkoituksena on kannustaa omatoimiseen fyysisestä toimintakyvystä huolehtimiseen. Pitkällä aikavälillä saataneen lasten ja nuorten kunnosta entistä hälyttävämpiä tuloksia.

Tommi Vasankarin ja Päivi Kolun Valtioneuvoston teettämä tutkimus ”Liikkumattomuuden lasku kasvaa – vähäisen fyysisen aktiivisuuden ja heikon fyysisen kunnon yhteiskunnalliset kustannukset” julkaistiin viime vuonna. Raportti päätyi seuraaviin liikkumattomuuden aiheuttamiin vuosittaisiin lisäkustannuksiin: sairauksien aiheuttamat terveydenhuollon ja tuottavuuden kustannukset 1,5–4,4 miljardia euroa, ikääntyvän väestön koti- ja laitoshoidon kustannukset 150 miljoonaa euroa, 1,4–2,8 miljardin euron menetyksiä tuloverojen osalta, noin 30–60 miljoonan euron kustannuksia työttömyysturvaetuuksissa, vähintään 70 miljoonan euron kustannuksia syrjäytymisestä. Yhteensä nämä liikkumattomuuden vuosittaiset kustannukset ja tuottavuuden menetykset ovat peräti 3,2–7,5 miljardia euroa.

Mitä voimme tehdä? Lasten kanssa täytyy ensin vanhempien ulkoilla ja opettaa heitä liikkumaan. Kotoa se lähtee. Vanhempien aktiivisuus on avainasemassa harrastuksiin ohjauksessa. Työelämässä hyvän kunnon ylläpitäjiä ja kehittäjiä tulee kannustaa. Voisivatko yksityiset, valtio tai kunnat antaa porkkanoita niille työntekijöilleen, joille tulee vähän poissaoloja töistä? Tiedän, että monet jo tätä tekevät. Voimmeko kannustaa omatoimiseen liikuntaan ja sitä kautta kustannusten säästöön vieläkin voimakkaammin? Mielestäni siihen tulisi olla rohkeutta nykyistä enemmän. Muuten työikäiset eivät selviydy kahdeksan tunnin työpäivistä tulevaisuudessa. Työssä täytyisi jaksaa entistä pitempään ja päästä vielä terveenä eläkkeellekin.

Lisätietoja:

Kategoriat: Blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *