Ruoantuotannon tehokkuuden ja kannattavuuden parantaminen

Suomen EU:lta saamat maataloustuet uhkaavat laskea noin 60 miljoonaa euroa vuodessa EU:n rahoituskehyksessä vuosille 2021-2027. EU sallii kuitenkin jäsenmaiden kompensoida maataloustukia kansallisesti tulevinakin vuosina.

Samaan aikaan, kun tulevasta EU:n rahoituskehyksestä neuvotellaan, pitäisi maa- ja metsätalousministeriössä valmistella uutta tilusjärjestelystrategiaa vuosille 2021 – 2026. Sinällään vanha strategia vuosille 2015 – 2020 on sisältänyt jo selkeät tavoitteet, mutta rahoitus sen toteuttamiseen on jäänyt puutteelliseksi.

Yksityisteiden sielunelämää tarkemmin tarkastelleena olen käytännössä huomannut, että tilojen viljelysmaita on ripoteltuna todella laajoille aloille. Ajan saatossa tilamäärä on pienentynyt, mutta tilakoko on kasvanut. Via Balticaa ajellessa Puolasta Suomeen ei voi olla huomaamatta, kuinka vähitellen sarka pienenee, mutta vehkeet sen kuin kasvavat. Tämä kertoo osaltaan siitä, että peltopinta-alaa tiloilla on paljon, mutta ne ovat pieninä palstoina siellä, mistä sitä on saanut milloinkin hankittua.

Kansallista kompensointia pitäisikin käyttää tulevina vuosina pääosin niin, että kaikista perinteisistä tukimuodoista leikattava osuus käytettäisiin suoraan tilusjärjestelyihin. Näin tuotannon rakenteellista tehostamista ajettaisiin vauhtiin toden teolla.

Tilusjärjestelyt eli uusjaot ovat aina asiakaslähtöisiä. Jos järjestelyjen tekemiseen kannustettaisiin yhteiskunnan varoista maksettavalla tuella, saattaisi samalla joitakin periaatteellisia kantoja järjestelyjä vastaan saada käännytettyä. Samalla järjestelyjen hyviä puolia olisi tuotava lisää esille.

Tuotantolaitteilla ajelu palstojen välillä vähenisi huomattavasti. Samalla viljelysmaan hyötyalaa saataisiin parannettua, kun vanhoja rajaojia saataisiin salaojittamalla käyttöön. Yleisestikin ruoantuotannosta tulisi tehokkaampaa ja kannattavampaa. Tuotantokustannukset hehtaaria kohden laskisivat pysyvästi kertaluontoisen tuen ansiosta. Lisänä tulisivat vielä positiiviset ilmastovaikutukset. Kannattava kotimainen ruoantuotanto on tärkeää Suomelle.

Lisätietoja:

Kategoriat: Blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *