Missä yrittäjien ystävät nyt ovat?

Jesse Luhtala
Jesse Luhtala

Viime viikkoina keskustelu henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä on kiihtynyt vauhdilla.  Nyt ollaan jo siinä pisteessä, että lakkoaseet on kaivettu ja oppositio syyttää hallitusta elinkeinoelämän edusmiehenä toimimisesta. Hallitus on kuitenkin oikean haasteen äärellä. Ei tätä kenenkään kiusaksi olla ajamassa. Suomen työmarkkinat ovat tunnetusti varsin jähmeät. Se että Suomessa on selvästi matalampi työllisyysaste kuin muissa Pohjoismaissa osoittaa hyvin, että jossain on vikaa. Jotain pitäisi tehdä. Hallitus on lähtenyt taklaamaan tätä haastetta aiemmin mm. aktiivimallilla ja nyt tällä esityksellä. Vastaus on kuitenkin aina oppositiosta: ”väärin korjattu”. Yrittäjien puolelta taasen näytetään vihreää valoa. Suomen Yrittäjien tutkimus viime vuodelta kertoo, että tutkimuksiin vastanneista PK-yrityksistä 37 prosenttia oli valmiina palkkaamaan lakimuutoksen myötä vähintään yhden henkilön lisää. Näyttäisi siis selvästi siltä, että hallituksella on ihan toimiva esitys suunnitteilla.

Jokainen meistä tietää, ettei hyvästä tekijästä haluta luopua, oli kyse sitten pienestä tai suuresta yrityksestä. Toimiva tiimi on aina kaikkien etu. Tämä korostuu pienissä yrityksissä, joissa jokaisen täysi työpanos tarvitaan, jotta yritys on kannattava ja voi näin työllistää ihmisiä. Jos pienessä työyhteisössä on yksikin, joka ei kanna korttaan kekoon, siitä kärsii yrityksen lisäksi myös kaikki työtoverit. Monesti tämä tarkoittaa isompaa taakkaa työyhteisön muille jäsenille. Kyllä minäkin haluan olla osa mahdollisimman toimivaa tiimiä.

Kelataan vähän taaksepäin. Eletään kevättä 2015. Eduskuntavaalit lähestyvät. Järjestäen kaikki puolueet kertovat miten he ovat yrittäjien asialla. Tutut kliseet kuten ”Suomi elää yrittäjyydestä” ja ”Me puolustamme suomalaista yrittäjää” kaikuvat eri puolueiden ehdokkaiden ja puheenjohtajien suusta. Silloin riitti yrittäjillä kavereita puoluekentän laidasta laitaan. Parhaiten tuosta taidetaan muistaa SDP:n epätoivoisen yrityksen vaaleja edeltävältä joululta. Antti Rinne kiersi jakamassa Helsingissä suklaata pienille yrittäjille ja kertoi miten SDP on nyt Yrittäjien asialla. Ei vakuuttanut yrittäjiä eikä suomalaisia.

Kun palataan tähän päivään ja hallituksen esitykseen. Missä nyt ovat opposition yrittäjien ystävät? Ei ainakaan puoluekentän vasemmalla suunnalla. Oppositiopuolueet ryöpyttävät hallituksen esitystä minkä ehtivät. Lakiesitys väännetään puheissa jo mielivaltaiseksi irtisanomiseksi, mitä esitys ei tosiaankaan ole. Edelleen vaaditaan pätevät perusteet irtisanomiseen. Tässä samassa rytäkässä mustamaalataan myös yrittäjiä. Oppositiopuolueiden silmissä yrittäjät tuntuvat olevan lähinnä potkujen jakajia. Ei taida tuntua kovin hyvältä yrittäjistäkään tällainen leimaaminen. On jo selvää, että kyse on vain neljän vuoden välein toistuvasta teatterista, eikä mistään todellisesta yrittäjien puolesta puhumisesta. Tämä on hyvä muistaa, kun lähestytään taas eduskuntavaaleja. Kuka oikeasti haluaa parasta suomalaisille yrittäjille. Vastaus löytyy hallituksen riveistä.

Jesse Luhtala
Kokoomuksen Seinäjoen Kunnallisjärjestön puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu
Seinäjoki

Lisätietoja:

Kategoriat: Blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *