Tärkeintä on palvelujen saatavuus
Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyö on käynnissä laajalla rintamalla.
Etelä-Pohjanmaan maakunnassa käydään nyt uudistuksen ehkä vaikeimman asian kimppuun, toimipaikkaverkostoon.
Muutosta on tehty ”maakuntalasit päässä”, eli kukaan ei ole mistään kunnasta kotoisin, on vain etelä-pohjalaisia. Miten tässä onnistutaan riippuu siitä kuinka reiluja olemme maakunnan asukkaita kohtaan.
Tutkimusten mukaan kuntaidentiteetti on erityisen voimakas tunne, se tulee toisena heti itsenäisen Suomen jälkeen. Maakunta on vielä vähän outo ja se häviää identiteettitutkimuksessa jopa Euroopalle.
Toivon maakunnan nousevan tärkeäksi ihmisten mielissä, onnistuaksemme siinä meidän on oltava reiluja maakunnan ihmisiä kohtaan.
Miten palveluverkosto rakennetaan? Onko julkinen sotekeskus (ent. terveyskeskus) jatkossakin siinä tutussa paikassa vai onko mentävä kauaskin lääkärin vastaanotolle? Ne ovat tahtokysymyksiä.
Maakunnan menestys tehdään yhdessä.
On ymmärrettävää, että maakunta tulee toimimaan niukalla budjetilla ja säästää täytyy.
Yksinkertaista ja samalla liian helppoa olisi vain pistää lappu luukulle terveyskeskuksiin ja jättää koko hoito yksityisille toimijoille. Se ei olisi edes taloudellisesti järkevää, tarvitaan aito kilpailu, toisiaan sparraavat julkinen ja yksityinen toimija.
Liian harva toimipaikkaverkosto johtaa lisäulkoistuksiin ja toimintojen myyntilinjalle.
Yksityiset toimijat tulevat katukuvaan omien lähtökohtiensa perusteilla. Valinnanvapaus tarjoaa kansalaisille aidon mahdollisuuden valintaan.
Etelä-Pohjanmaalla tarvitaan vähintään seitsemän ”tavallista” sotekeskusta sekä Seinäjoelle yksi laajemman palvelun julkinen sotekeskus.
Tällä mallilla maakunta voi elää ja kehittyä
Kai Pöntinen
maakuntaneuvos
SOTEMAKU-johtoryhmän vpj.
Lapua