Varmat vaalit lähestyvät

Anna-Maija Renko
Anna-Maija Renko

Tänä vuonna marraskuussa järjestetään varmasti Suomen evankelisluterilaisen kirkon vaalit. Kirkon jäsenet voivat vaikuttaa, millaisen kirkon he haluavat. Näiden vaalien teemana ovat usko, toivo ja rakkaus.

Viime lauantaina saimme seurata prinssi Harryn ja hänen puolisonsa Meghanin häitä.  Amerikkalainen arkkipiispa Michael Curry käytti hienosti tilaisuuden hyväkseen julistamalla kristillistä rakkauden ydinsanomaa miljoonille ihmisille ympäri maailman. ”Power of love” Puheesta välittyi kuulijoille oivallisesti kirkon sanoma armosta, oikeudenmukaisuudesta ja erityisesti rakkauden suuresta voimasta.

Ihmiset kohtaavat kirkossa suurissa tunteissa ja arjessa. Monet käyvät kirkossa lapsen ristiäisissä, päiväkerhoissa, rippikouluissa, häissä, hautajaisissa sekä erityisesti joulun ja pääsiäisen aikana.  Erityisesti viime vuodelta jäi mieleeni, miten vanhemmat toivat lapsensa kouluun siunattaviksi. Se oli juhlapäivä koko perheväelle. Harvoin on kirkko yhtä täynnä nuoria aikuisia. Arjessakin tarvitsemme Korkeimman turvaa. Kirkon merkitys korostuu suurissa onnettomuuksissa, jotka koskettavat monia ihmisiä. Kirkon sanoma jälleennäkemisen toivosta lohduttaa surevia.  Yhdessä rukoileminen antaa voimaa, kun ihmisen apu ei riitä.

Toimiakseen kansanvaltaisesti julkisilla verovaroilla kirkko tarvitsee hallintonsa ja tähän liittyvät tulevat vaalit. Nyt on meneillään seurakuntavaaleissa ehdokashankinta. Minun kirkkoni -teemalla halutaan viestiä, että jokainen kirkkoon kuuluva voi vaikuttaa ja olla tekemässä siitä omannäköistä. Suomessa eri uskontokuntiin kuuluvista jäsenistä 96 prosenttia kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon. Tämän tilaston valossa evankelisluterilainen kirkko on todellakin kansankirkko. Näissä vaaleissa myös yli 16-vuotiailla on äänioikeus. Toivottavasti haluat olla vaikuttamassa omassa seurakunnassasi, miten asioita hoidetaan joko ryhtymällä ehdokkaaksi tai äänestämällä vaalipäivänä. Jokainen ääni on tärkeä ja saatujen äänien perusteella muodostetaan uusi kirkkovaltuusto, jonka tehtävät ovat moninaisia. Kirkkovaltuusto päättää, mihin seurakunnan varat käytetään, valitsee työntekijöitään ja suuntaa kirkollista toimintaa. Upeat kirkkorakennuksemme vaativat huoltamista, kuten myös hautausmaat ja muut kiinteistöt.

Kirkon ikiaikainen sanoma on ajankohtainen myös minun kirkossani. Usko, toivo ja rakkaus.

Arkkipiispa Curry julisti: ”When love is the way, the whole human family will come together.” Rakkauden voimalla on mahdollisuus tuoda valoa ja iloa levottomaan maailmaamme, jonka arvaamattomuus on tällä hetkellä lähes käsin kosketettavaa.

Anna-Maija Renko
Kauhava

Kategoriat: Blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *