Ministeri Räty: Naisten työurat kuntoon ja tasa-arvoa eläkkeisiin!

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty on huolissaan naisten pienistä eläkkeistä. Ministerin mukaan ero miesten ja naisten eläkkeiden suuruudessa on merkittävä tasa-arvokysymys.

”Miesten korkeammat eläkkeet naisiin verrattuna johtuvat keskimäärin kaksi vuotta pidemmistä työurista ja korkeammasta palkkatasosta. Naisten työurat ja palkkakehitys on saatava kuntoon, jotta ero eläkkeiden tasossa saadaan kurottua kiinni”, vaatii ministeri Räty.

Miesten kokonaiseläkkeet ovat keskimäärin suurempia kuin naisten. Miesten kokonaiseläke oli vuonna 2013 keskimäärin 1 760 euroa kuukaudessa ja naisten 1 376 euroa kuukaudessa. Kokonaiseläkkeiden ero sukupuolen perusteella on siis noin 384 euroa kuukaudessa.

”Ero johtuu muun muassa naisten suuremmasta hoivavastuusta ja vanhemmuuteen liittyvistä vapaista. Naiset käyttävät yleisesti vanhempainvapaat ja kotihoidon tuen käyttäjistä 94 % on naisia. Kotihoitojaksot pätkivät naisten työuraa ja jättävät jälkeen palkkakehityksestä. Näin ollen myös naisten tuleva eläke jää pienemmäksi. Tähän on löydyttävä ratkaisu”, painottaa Räty.

Kokoomus tavoittelee ensi vaalikaudella vanhempainvapaajärjestelmän uusimista ja vanhemmuuden kustannusten nykyistä tasaisempaa jakamista, jotta tasa-arvo työelämässä voi toteutua.

”Hoivavastuun jakaminen on tärkeää. Olen pettynyt ettei tasa-arvo eläkkeissä ja työelämässä ole kiinnostanut hallituskumppaneita. Ongelma siis säilyy ja sen ratkaiseminen jää seuraavan hallituksen harteille. Uudistus on kuitenkin välttämätön tilanteen korjaamiseksi.”

Ministeri Räty puhui 4.2. Tasa-arvon tulevaisuutta tehdään nyt –seminaarin paneelissa Finlandia-talolla.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.