Tehdään Suomesta Pohjolan tiikeri
Mikä yhdistää Suomea ja Irlantia? Suomen ja Irlannin väkiluku on lähes identtinen. Irlanti on saari, joka on vientivetoinen ja riippuvainen maailmankaupasta. Suomi on myös saari, maailmankaupan näkökulmasta, ja riippuvainen ulkomaankaupasta. Mikä erottaa Suomea ja Irlantia? Talouden tila. Irlanti tajusi haasteensa 1970-luvulla ja alkoi houkutella maahan ulkomaista pääomaa. Miksi emme toimisi samoin?
Irlanti oli tänä vuonna BKT:lla per asukas mitattuna maailman vauraimpia valtioita. Se on melkoinen saavutus ottaen huomioon lähtötilanteen. Irlanti, ”kelttiläinen tiikeri”, on maa, jonka ratkaisuihin meidän pitäisi perehtyä syvällisemmin.
Irlannin valtionvelka oli 1980-luvulla 150 prosenttia BKT:sta. Nyt se on kolmanneksen noista lukemista. Miten irlantilaiset onnistuivat siinä? Irlanti hyötyi EU-jäsenyytensä alussa unionin maataloustuista, teki rakenteellisia uudistuksia ja pääsi talouskasvun tielle.
Irlannin menestyksen takana on maahan virranneet tuhannet ulkomaiset yritykset. Ne eivät valinneet Irlantia sattumalta. Irlanti kartoitti ne teollisuuden alat, joilla sillä on mahdollisuus menestyä. Irlannissa päädyttiin matalaan yritysveroon, joka oli aluksi teollisuudelle 10 prosenttia. Suomessa ei ole kevennetty yhteisöveroa kymmeneen vuoteen. Irlanti englanninkielisenä maana vetoaa amerikkalaisiin yrityksiin. Suomalaisetkin osaavat hyvin englantia. Englannin kielen käytön yleistyminen onkin nähtävä mahdollisuutena eikä uhkana.
Irlannin kohdalla korostuu koulutuksen merkitys. Maa alkoi panostamaan merkittävästi koulutukseen 1970-luvulla. Hyvin koulutettu työvoima on maalle kilpailuetu. Suomen tavoite korkeakoulutettujen osuuden nostamisesta on oikea.
Irlannilla on ollut haasteitakin. BKT:lla mitattuna se on kuitenkin maailman vauraimpia valtioita. Suomessa tuskaillaan alijäämäisten budjettien kanssa, mutta Irlanti tekee yhtä paljon ylijäämää. Ylijäämää on niin paljon, että maa pystyy sijoittamaan rahojaan rahastoihin, joilla varaudutaan vaikeisiin vuosiin. Tämä on mahdollista siksi, että 12,5 % yritysveron ansiosta Irlanti kerää vuosittain kolme kertaa Suomea suuremmat yritysverotuotot.
Arvostan pääministeri Petteri Orpon päätöstä kutsua Risto Murto johtamaan kasvutyöryhmää. Murto arvostaa Irlannin talousihmettä. Suomi on saatava talouskasvun tielle. Rakenteellisten uudistusten lisäksi yhteisöveroa on kevennettävä. Kuten presidentti Sauli Niinistö viimeisessä puheessaan valtiopäiville totesi, talouden suunta voi kääntyä, jos teemme puolue- ja vaalikaudet ylittävää yhteistyötä.
Ali Abdalla
piirihallituksen ja puoluevaltuuston jäsen