Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa tulee jatkossakin hoitaa synnytyksiä
Lääketieteen tohtori, Pirkanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Erhola aloittaa sosiaali- ja terveysministeriön alivaltiosihteerinä 1. tammikuuta 2025. Hän tulee toimimaan osittain myös valtiovarainministeriön hyvinvointialueiden ohjauksen tukena ja tehtävänä on ohjata kansallista sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Aiemmin 8/2024 ylen haastattelussa Erhola on todennut, että hyvinvointialueiden määrää tulisi vähentää merkittävästi. Erholan mukaan realistinen määrä alueita voisi olla noin 12–13 ja ne voisivat muodostua keskussairaaloiden sijainnin mukaan. Hyvinvointialueita on tällä hetkellä 21.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite on väestöpohjaltaan maan pienin. Todellisuudessa Keski-Pohjanmaan keskussairaala on lähin päivystävä sairaala noin 200.000 ihmiselle, mikä näkyy myös sen toiminnassa niin, että noin 25% hoitopäivistä kertyy muiden hyvinvointialueiden potilaista (Kalajokilaakso ja Pietarsaaren alue).
Keski-Pohjanmaalla on 0-17 vuotiaiden osuus väestöstä 22%, (keskiarvo 18,2%) ja syntyvyys 47 lasta 1000 asukasta kohden (keskiarvo 39,2), jotka molemmat ovat maan korkeimpia. Synnytyksiä oli v 2023 Soitessa 1548, joka on maan keskussairaaloista toiseksi korkein määrä (Vaasassa esim. 1050).
Tutkimusprofessori Mika Gissler (THL) on todennut, että kun synnytyssairaala lakkautetaan, lisääntyy myös suunnittelemattomien sairaalan ulkopuolisten synnytysten määrä (Mediuutiset 13.9.2024). Edelleen hän on todennut, että Tampereen yliopistolla tehdyn väitöstutkimuksen mukaan sairaalan ulkopuolella tapahtuneisiin suunnittelemattomiin synnytyksiin liittyi selvästi enemmän lapsikuolleisuutta.
Suomalaiset haluaisivat kaksi lasta, mutta keskimäärin lapsia syntyy 1,3. Samaan aikaan kun syntyvyys on laskenut, synnytyspelko on Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan lisääntynyt (2023). Samojen asiantuntijoiden mukaan yksi syy on pitkät matkat synnytyssairaalaan. Synnytyspelko on ollut nostamassa myös keisarinleikkausten määrää 16%:sta 20%:iin synnytyksistä.
Omalta osaltani vetoan alueemme kansanedustajiin ja muihin vaikuttajiin edunvalvojina ,että olivat terveydenhuollon rakenteet tulevaisuudessa mitkä tahansa, he pyrkivät omalla panoksellaan huolehtimaan siitä, että lapsirikkaalla Keski-Pohjanmaalla hoidetaan omassa keskussairaalassa, Soitessa, myös jatkossa synnytyksiä turvallisesti.
Kokkola 26.11.2024
Sakari Telimaa
Lääketieteen tohtori
Synnytysten ja naistentautien ylilääkäri 1990-2002 KPKS
Johtajaylilääkäri 2003-2016 KPKS
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston varapuheenjohtaja