Maatalous on osa huoltovarmuutta (julkaistu: Ilkka-Pohjalainen)

Tietää kevään tulleen, kun peltojen lomassa ajellessa tuoksuu se itse. Tuotantopanos, jota levitetään peltoihin tukemaan kasvua. Tätä hetkeä on maatiloilla odotettu. Odotettu, että suunnitelmien mukaiset kylvöt voidaan aloittaa ja tuottaa ruokaa niin eläimille kuin ihmisille. Tänä vuonna aloitus viivästyy edellisistä, mutta päämäärä on aina sama. Saada pellot kasvamaan ja tuottamaan hyvin.

Näin ajattelee alkutuottaja, joka on pitkään tehnyt töitä sen eteen, että peltojen kasvusto olisi tasainen ja rehevä. Kyseessä ei ole yhden vuoden investointi vaan monen vuoden työn tulos. Peltoja perusparannetaan, tehdään pitkän tähtäimen suunnitelmia. Suunnitelmat sovitetaan vallitseviin sääolosuhteisiin ja sitten annetaan mennä!

Maatalous on kova laji, joka vaatii lujan tahdon lisäksi rautaisen ammattitaidon. Tätä taitoa ei pelkästään kirjoista opita, vaan se vaatii monia työtunteja, vuosia. Siksi viimeistään nyt on herättävä siihen, että kotimainen ruoantuotanto on tärkeä osa huoltovarmuutta ja omavaraisuusasteen lasku suuri riski. Tällä hetkellä tehdään päätökset, jotka näkyvät tuotannossa tulevina vuosina. Maataloutta erityisesti koettelee nousseet tuotantokustannukset. Tuotteesta saatava hinta ei ole noussut samassa tahdissa ja siksi moni tilallinen miettii jatkoa. Viljelijä on yrittäjä, joka ei itse saa määrittää tuotteensa hintaa.

Kotimainen ruoka on puhdasta ja lähellä tuotettua. Valitessamme kotimaisen tuotteen voimme olla varmoja siitä mitä syömme. On erittäin tärkeää, että voimme tehdä tämän valinnan myös jatkossa. Kotimainen vaihtoehto ei ole itsestäänselvyys ja sellaisena sitä ei tule myöskään pitää.  Arvostetaan kotimaista ruoantuotantoa, ja kiitetään viljelijää sen tuottamisesta.

 

(julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 22.4.)

Lisätietoja:

Kategoriat: Blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.