Panostus hyvinvointiin kannattaa
Linkki alkuperäiseen kirjoitukseen Ilkka-Pohjalaisessa:
https://ilkkapohjalainen.fi/mielipide/yleisolta/lukijoilta-panostus-hyvinvointiin-kannattaa-1.17886479
Politiikka on väline, jonka avulla voimme kehittää hyvinvointia. Poikkeustilanteet aiheuttavat aina suuria haasteita yhteiskunnalle ja ihmisille, mutta korona-aika on osoittanut, että Suomen kaltaisella yhteiskunnalla on silloin vahvuuksia.
Tällaisina aikoina ymmärretään peruspalveluiden tärkeys, erityisesti heille, jotka ovat riippuvaisia yhteiskunnan avusta ja tuesta. Mutta itse asiassa tämä koskee meitä kaikkia, sillä kaikki me käytämme elinaikanamme palveluita joko päivähoidossa, koulussa, sosiaali- ja terveydenhuollossa, vapaa-aikana jne. Myös työelämässä ja yrityksissä tällainen aika aiheuttaa tuen tarvetta, työttömyyskorvauksien maksamista ja esimerkiksi uudelleen kouluttautumista.
Tällaisiin kysymyksiin pääsemme vaikuttamaan politiikan avulla: Kesällä valittiin kuntien päättäjät, tammikuussa valitaan uuden hyvinvointialueen päättäjät, eivätkä eduskuntavaalitkaan ole kaukana. Aluevaaleissa on kyse meitä kaikkia koskevista perusasioista, kuten ihmisten hoidon järjestämisestä. Kokoomuksen kannatus on myötätuulessa, ja puolue on valmis kantamaan vastuuta haasteellisena aikana, kunnissa, alueilla ja koko maassa.
Poikkeusoloissa on ollut pakko käyttää julkisia varoja sekä EU:n tukirahoja laman lieventämiseksi, vaikka se on tässä tilanteessa johtanut valtion lisävelkaantumiseen. Kova säästökuri olisi itse asiassa aiheuttanut suurempia laskuja tulevina vuosina. Mutta velkaantuminen on saatava nyt kääntymään.
Koronan aiheuttamista veloista tärkeimmät ovat hyvinvointivelka sekä oppimisvaje. Hyvinvointivelka on kasvanut, kun koronan hoito on syrjäyttänyt sekä ennaltaehkäisevää että korjaavaa hoitoa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Mm. kansantautien löytäminen ja hoitaminen on jäänyt taka-alalle ja odottamaan hoitoa, samoin lukuisat leikkaukset odottavat jonoissa. Kyse ei ole vain kustannuksista, vaan myös hoitajien jaksamisesta ja pysymisestä alalla.
Perustuslain mukaan ”Julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös turvattava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.” On siis kiire tehdä uudistuksia, jotta perustuslain vaatimukset voidaan täyttää.
Toinen huomattava velka, oppimisvaje, koskee erityisesti juuri lapsia ja nuoria. On oltu etäkoulussa, mikä ei kaikille koululaisille sovi. Jos erityisiä tarpeita oli jo ennen koronaa, ne ovat nyt vain korostuneet. Viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan koululaisilla on aiempaa enemmän psyykkisiä ongelmia, uupumusta, väsymystä ja pahaa oloa. Tämä taas vaatii kuraattoreiden ja psykologien palveluita lisääntyvässä määrin kouluympäristöissä. Kuinka nämä palvelut tulevat riittämään? Palveluista kisaavat myös muut avun tarvitsijat näiden palveluiden siirtyessä hyvinvointialueiden alle.
Tammikuussa käydään siis tärkeät vaalit. Valitut henkilöt tulevat päättämään alueiden tärkeistä asioista, mm. kuinka toiminta ja palvelut organisoidaan, keskitetäänkö toimintaa Vaasaan, Pietarsaareen, vai Närpiöön/Kristiinankaupunkiin? Vai tuleeko muu Pohjanmaa rajoittamaan esimerkiksi Vaasan mahdollisuuksia hoitaa omia asukkaitaan heidän tarpeidensa ja Vaasan resurssien mukaisesti? Kokoomus ei lähde keskittämään palveluita, lakkauttamaan terveyskeskuksia. Ennaltaehkäisevä ja korjaava toiminta on hyvä pitää mahdollisimman lähellä kuntalaisia. Mutta jotta tässä onnistutaan, tässä tarvitaan edelleen yksityisiä toimijoita, ja siksi palvelusetelit ovat avainasemassa.
Pohjanmaalla sairastavuus on ollut alhaisempaa kuin muissa maakunnissa, mutta se ei ole tullut ilmaiseksi. Kehityksen eteen on tehty töitä ja käytetty resursseja. Mutta kuinka käy jatkossa, kun valtion panostus alueellemme suhteellisesti vähenee tästä hyvästä tilanteesta johtuen?
Panostus hyvinvointiin kuitenkin kannattaa, koska hyvinvoivat ihmiset jaksavat tehdä työtä oman ja koko yhteiskunnan hyväksi. Ja kokoomus puhuu taloudesta niin paljon siksi, että hyvä talous ja työllisyys ovat välineitä palveluiden turvaamiseen ja sitä kautta hyvinvoinnin edistämiseen!
Riitta Pääjärvi-Myllyaho (kok.)
Pohjanmaan Kokoomuksen varapuheenjohtaja,
kaupunginvaltuutettu
Vaasa