Aktiivimallin näyttävä paluu

Vasemmistohallituksen esittämä malli työllisyyden parantamiseksi näyttää tuovan niin kutsutun aktiivimallin takaisin. Hämmentäväksi asian tekee se, että sama hallitus myös poisti ensimmäisten toimiensa joukossa porvarihallituksen luoman aktiivimallin suurin elkein vakuuttaen, että työllisyyttä tullaan kohottamaan aivan muin keinoin. Nämä muut keinot ovat kuitenkin antaneet odottaa itseään yli kahden vuoden hallitustaipaleen ajan. Nykyhallitus näyttää todenneen tilanteen ja huomanneen, että työllisyys ei parane toivomalla eikä työpaikkoja luoda pelkästään verovaroin. Tosiasia on, että ihmiset tarvitsevat todellisia kannustimia eivätkä ratkaisut aina ole kaikilta osin toivottuja eikä mieluisia.

Uusi aktiivimalli on karenssien lyhytkestoisuuden osalta kevytversio porvarihallituksen mallista. Karenssipäivien lyhentäminen sinänsä sopii hyvin vasemmiston toimeksi, täytyyhän nyt erottua edes jollakin tavalla porvarihallituksen mallista. Huomion arvoista vasemmistohallituksen mallissa on keskeisesti esiin nostettu tiivis työhakemusten laatiminen, jota vasemmisto itse aikoinaan kritisoi voimakkaasti. Vasemmistohallituksen esittämä malli lienee kipeiden keskustelujen tulos, kun kuitenkin muistetaan vuonna 2018 SDP:n Antti Lindtmanin kutsuneen porvarihallituksen mallia ”menneisyyden maailman malliksi”.

Mallin työllisyysvaikutuksiksi ministeriö arvioi noin 10 000 uutta työllistä, vaikuttavuus jää myöhemmin todettavaksi. Suomen talouden kannalta nyt tehty päänavaus, joskin varovainen, on tärkeä. Rohkeat uudistukset ja todelliset ratkaisut ovat vastuullisuutta. Tätä odotamme.

 

Taina Huhtala

piirihallituksen jäsen

Lisätietoja:

Kategoriat: Blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.