Pohjanmaan Kokoomus: Hallitus siirtää vaikeat päätökset seuraavalla hallitukselle

Pohjanmaan Kokoomus on huolissaan hallituksen puoliväliriihen linjauksista. Hallitus on päättänyt, että velkaantuminen jatkuu koko vaalikauden, vaikka ennusteiden mukaan bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan 2,5%:n vauhtia jo vuonna 2021.  Myös valtionvelan kokonaismäärän suhde bruttokansantuotteeseen nousee koko kehyskauden. Pohjanmaan Kokoomus ei hyväksy vaikeiden päätösten siirtämistä seuraavalle hallitukselle.

-Hallituksen päätös ylittää menokehys vaalikauden loppuun asti on käsittämätön linjaus. Menokehyksen ylittämäistä perustellaan jo vaalikauden alussa tehdyillä menolisäyksillä, joiden menoihin hallitus ei ole varautunut. Näitä ovat mm. sote-uudistuksesta aiheutuvat kustannukset. Hallitus on luottanut ihmeeseen, että työllisyystavoitteeseen päästäisiin ilman työllisyyttä lisääviä toimia, huomauttaa Pohjanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Jesse Luhtala.

Hallitus on sopinut leikkausten kohdentumisesta ministeriötasolla. Leikkausten tarkempi sisältö ratkaistaan myöhemmin, mutta hallituksen sopiman mukaan leikkauksia ei tehdä koulutukseen, sosiaalietuuksiin tai sosiaali- ja terveyspalveluihin.

-Epäilemme kovasti, että hallituksella olisi kykyä tehdä näin kipeitä päätöksiä vielä ennen eduskuntavaaleja. Hallituspuolueiden kannatus on laskenut viime aikoina voimakkaasti ja puoliväliriihen teatteri tuskin herättää kansassa luottamusta.  Miten hallitus takaa, että päätökset tullaan tekemään vaalikauden aikana?, kysyy Luhtala.

Pohjanmaan Kokoomus ihmettelee myös veronkorotusten määrää. Tulossa on ainakin 100–150 miljoonan euron veronkiristyksistä syksyn budjettiriihessä.

-Erikoisinta puoliväliriihessä oli, että kipeät päätökset lykätään jälleen kuntavaalien yli ja kipeät veronkorotus päätökset päätetään vasta syksyn budjettiriihessä. Suomessa on jo 5 %-yksikköä korkeampi veroaste kuin EU-maissa ja samalla arjen kustannukset ovat euromaiden kalleimmat, korostaa Luhtala.

Myös hallituksen työllisyys- ja talouspolitiikka on kestämätöntä. Hallitus arvioi, että TE-palveluiden siirto kuntiin tuo n. 7000-10000 työllistä. Kokoomuksen mielestä kunta voi auttaa työttömän löytämään työtä, mutta TE-palveluiden siirto sellaisenaan ei luo yhtään uutta työpaikkaa. Tarvitaan kannustimia ja näkymiä tulevaan, että yritykset uskaltavat palkata ihmisiä töihin. Nämä ratkaisut hallitukselta jäi täysin toteuttamatta.

Kokoomus on esittänyt vaihtoehtoja työllisyyden lisäämiseksi. Miksi hallitus ei tartu niihin?, kysyy Pohjanmaan Kokoomus.

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *