Pohjanmaan Kokoomus: Piilotteleeko hallitus tarkoituksella velkakelloa?

Pohjanmaan Kokoomus on huolissaan hallituksen toimista, joilla hämärretään Suomen todellista velkamäärää. Keskustelu velanotosta on pyritty vain hiljentämään ja vääristämään perusteluilla, että muutkin valtiot velkaantuvat samaan tahtiin.

Suomi velkaantuu ennätystahtia. Valtionvelka on kymmenessä vuodessa yli kaksinkertaistunut ja velan määrä ylittää tänä vuonna 20 000 euroa suomalaista kohti. Velanoton miljardivauhti kostautuu tulevina vuosina kasvavina korkoina ja leikkauksina suomalaisten hyvinvointiin.

Hallituskauden alkajaisiksi kestävyysvaje unohdettiin ja pysyviä menolisäyksiä esiteltiin tulevaisuusinvestointeina. Tämä politiikka oli kestämätöntä jo ennen koronakriisiä ja rahanjako vain kasvoi kriisiin myötä. Akuutti kriisi on hoidettava, mutta on nähtävä myös sen yli.

Hallitus jakaa rahaa holtittomasti ideologisesti itselleen miellyttäviin kohteisiin ja jättää tyystin kaikki rakenteelliset ja välttämättömät uudistukset tekemättä. Esimerkiksi oppivelvollisuusiän pidentämisellä vaarannetaan myös kuntien talous, sillä hallituksen varaamat rahat eivät riitä toteuttamaan oppivelvollisuusiän pidennystä vaaditulla tavalla. Kuntatalous on jo tällä hetkellä kestämättömässä tilanteessa ja nyt alibudjetoiduilla uudistuksilla ajetaan kuntia kuilun partaalle.

Suomella on edessä vaaraan vuodet – valtio ja kunnat velkaantuvat sekä samanaikaisesti kestävyysvaje kasvaa. Tulevaisuuden ennakointi on myös entistä haastavampaa.  Lähitulevaisuudessa ei ole näkyvissä korkotason muutoksia, mutta velan kasvun myötä riskit kasvavat ja pienemmätkin koron nousut tarkoittavat miljardien lisälaskua. Tämä kaikki on pois suomalaisten palveluista, jos suuntaa ei käännetä.

Pohjanmaan Kokoomus suosittelee hallitusta tutustumaan Kokoomuksen esitykseen, joilla saadaan Suomeen 100 000 uutta työllistä. Hallituksen on myönnettävä tosiasiat ja lopetettava vaikeiden päätösten potkiminen eteenpäin. Odotamme hallitukselta konkreettisia toimia työllisyyden parantamiseen sekä rakenteellisten uudistusten tekemiseen, jotta suomalainen hyvinvointiyhteiskunta säilyy tuleville sukupolville.

 

Pohjanmaan Kokoomuksen piirikokous hyväksyi kannanoton piirikokouksessa 22.8.2020 Kauhavalla, PowerParkissa

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *