Pohjanmaan Kokoomus: Hoitojonojen purku aloitettava

Koronatartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi tehdyt rajoitukset ovat olleet välttämättömiä. Hoitohenkilökunnalle kuuluu iso kiitos viime kuukausien aikana erinomaisesti tehdystä työstä koronakriisiin varautumisessa ja rajoittamisessa.

Epidemian hillitsemiseksi on kuitenkin kaikki kiireetön hoito ajettu alas. Sosiaali- ja terveysministeriön keräämien tietojen mukaan suomalaiset peruivat itse valtavan määrän sovittuja vastaanottokäyntejä perusterveydenhoidossa tai eivät hakeutuneet lääkäriin tarpeen vaatiessa. Myös erikoissairaanhoidon päivystyskäynnit vähenivät.

Pohjanmaan Kokoomus huomauttaa, että esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien, syövän, diabeteksen ja mielenterveysongelmien hoitamiseksi on varmistettava, että ihmiset voivat ja he uskaltavat hakea apua terveysongelmiinsa koronaepidemian aikanakin. Mikäli oikeaa hoitoa ei saada ajoissa, on riskinä terveysongelmien paheneminen. Myös diagnoosit on saatava tehtyä ajallaan.

Koronakriisin jälkihoidossa on varauduttava palveluiden kuormittumiseen ja varmistettava matalan kynnyksen palveluiden ja peruspalveluiden saatavuus. Patoutuneet jonot on purettava viiveettä haittojen minimoimiseksi, tarvittaessa ostopalvelua hyödyntäen, esim. palvelusetelillä sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa.

Pohjanmaan Kokoomus esittää, että kiireetön hoito nostetaan lähes normaalille tasolle välittömästi, kun se on turvallista. Mikäli kertyneitä hoitojonoja ei saada purettua, on riski, että syksyllä mahdollisesti tuleva toinen epidemia-aalto kasvattaa hoitojonoja entisestään. Pahimmassa skenaariossa kustannukset sairaanhoitopiireissä nousevat kestämättömiksi, jonka maksumiehiksi joutuvat jo tiukilla olevat kunnat.

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *