Pohjanmaan Kokoomus: Maatalouden satokausi vaarassa

Kausityövoiman saatavuus on yksi koronakriisin aiheuttamista suurimmista haasteista maataloudessa ja erityisesti marja- ja vihannestiloilla. MTK:n kyselyn mukaan kausityövoiman tarve on heinäkuussa yli 14 000 työntekijää ja kokonaistarve kaikilla tiloilla huomattavasti suurempi. Ilman tarvittavaa työvoimaa voi osa sadosta jäädä tuottamatta.

Osa kausityövoimasta saadaan paikattua kotimaisella työvoimalla, mutta on hyvin todennäköistä, ettei se tule riittämään. Euroopan komissio on kehottanut EU-maita sallimaan ulkomaisten maataloustyöntekijöiden maahantulon pandemian aiheuttamista rajoituksista huolimatta. Viime viikolla Saksassa päätettiin, että kausityöntekijät pääsevät saapumaan tiettyjen lentokenttien kautta ja he voivat tehdä töitä jo karanteenin aikana erityisjärjestelyjen turvin.

Pohjanmaan Kokoomus ehdottaa, että vastaava käytäntö otetaan käyttöön myös Suomessa ja työluvan omaavat voivat edelleen ylittää maamme rajat. Tämä edellyttää sitä, että jokainen työluvalla saapuva testataan koronavirukselta ja näin varmistetaan, ettei tauti leviä työvoiman mukana.

Pohjanmaan Kokoomus näkee, että maatalouden kausityövoimaa on saatava riittävä määrä ja sen takaamiseksi tarvitaan kausityöntekijöitä myös ulkomailta. Työvoiman saatavuudella varmistetaan kotimaisen ruuan saatavuus myös tulevana satokautena.

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *