Pohjanmaan Kokoomus: Hallituksen pidettävä kiinni, että viljelijätuet säilyvät ennallaan

Euroopan unionin rahoituskehysneuvottelut ovat kangerrelleet, eikä mahdollinen lopputulos näytä Suomen kannalta tällä hetkellä hyvältä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin esityksestä kävi ilmi, että Suomi olisi menettämässä noin 310 miljoonan euron maataloustuet EU:n tulevassa monivuotisessa rahoituskehyksessä.

EU-rahoituksen heikkeneminen vaikeuttaisi niin maasta elantonsa saavien ihmisten elämää kuin ilmastotavoitteiden saavuttamista. Samalla, kun maataloudelta vaaditaan yhä enemmän toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi, tulisi myös resurssien vastata vaatimuksiin.

Hallitusohjelmassa on luvattu korvata EU-tukien leikkaukset Suomen kansallisen budjetin jakamattomasta varauksesta, mutta Lännen median haastattelu todisti hiljattain, että asia ei ole hallitukselle niin yksinkertainen. Vielä heinäkuussa ministeri Leppä painotti, etteivät viljelijöiden tuet heikkene, mutta nyt linjana on tarkastella asiaa neuvottelujen jälkeen?

Jakamattoman varauksen summa on puolet siitä, mitä nyt ennustetut leikkaukset tulisivat olemaan. Varaus ei siis todennäköisesti riitä ja toisaalta jakamattomalle varaukselle on hallituksessa muitakin ottajia – eikä taloudessakaan myötätuulta ole odotettavissa.

Miten hallitus aikoo jakamattoman varauksen kanssa menetellä, jos tarve on suurempi, kuin varatut rahat?

Maatalouden tukeminen on valtakunnallisesti, mutta erityisesti pohjalaisille tärkeä kysymys. Pohjanmaan Kokoomus haluaa varmistuksen siitä, että hallitusohjelman kirjaus pitää ja viljelijöiden tuet eivät heikkene.

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *