Naispoliitikko, mitä väliä sukupuolella!

Naiset saivat äänioikeuden Suomessa ensimmäisenä maailmassa 1906.
Aikana, jolloin miehet olivat yhteiskunnan päättävissä elimissä. Naiset hoitivat kodin, lapset ja perheen jokapäiväiset rutiinit ruoanlaitosta, pyykinpesusta siivoukseen ja lastenhoitoon. Pihapiirissä naiset hoitivat ympäristön, lypsivät lehmät sekä kasvattivat puutarhoissaan perheen yrtit ja vihannekset perheen ruokapöytään. Vain erityisen ”miesmäiset” naiset osallistuivat kyläkunnan, kunnan tai valtion päättäviin kokouksiin ja tehtäviin. Ei ollut aikaa semmoiseen. Hoitaessaan perhettä ja kotia naiset tekivät lukemattomia päätöksiä ja tekoja perheen arjessa. Tekivät perhepolitiikkaa.

Kriisiaikoina naiset pitivät koko Suomi-neidon pyörät pyörimässä miesväen ollessa rintamilla. Oppikouluihinkin laitettiin ensisijaisesti perheen poikia, sillä ”naiset menee naimisiin kumminkin ja sitten menee kaikki koulutus ihan hukkaan” kommentoi torpan isäntä, kun aktiiviset naiset olivat tulleet puhumaan lahjakkaan tyttären oppikouluilmoittautumisesta Kirsti Mannisen käsikirjoituksessa Hevoskyydillä pilvipalveluihin – Naiset 100 vuotta -näytelmässä. Tämä oli Suomessa reaalimaailma mummojemme ja äitiemme elämässä.

Tänään ovat työt, olosuhteet ja ajankäyttö onneksi muuttunut radikaalisti. Miten nainen nyt osallistuu politiikkaan? Onko naisille vapautunut tasavertainen mahdollisuus osallistua perhettä laajempaakin toimintaan päätöstasolla. Kiinnostaako naista päätöksenteko? Kyllä varmasti ja tutkitusti. Ollaan maailman neljänneksi tasa-arvoisin maa maailmassa! Vain muut pohjoismaat ovat vielä piirun verran edellä meitä.

Mutta sana politikka nostattaa jo monella ihokarvat pystyyn! Vaikka se on yhtäkuin yhteisten asioiden hoitamista. Nämä tärkeät asiat on joidenkin tehtävä yhteiseksi hyväksi. Mutta miksi me vierastamme asiaa? Asioiden hoitajiksi tarvitaan parhaat mahdolliset henkilöt. Se on hyvinvointiyhteiskuntamme perusta. Oletko siis poliitikko ja valmis perusteltujen päätösten tekijäksi? Useat varmasti haluaisivat olla, mutta poliitikoksi? Miksipäs ei!

Syksy on yhdistysten ja yhteisöjen syyskokousten aikaa. Silloin valittaan johtokuntia, hallituksia, työryhmiä. Näihin tehtäviin tarvitaan parhaat henkilöt, jotka yhdessä ja yhteistyössä pystyvät kehittämään toimintaa eli tekemään kestävää politiikkaa kaikkien hyväksi.

Olisitko sinä, ystäväsi, sukulaisesi, perheenjäsenesi se henkilö, joka olisi oikea henkilö yhteisten asioiden hoitajaksi. Vai lähtisitkö tolkun kavereidesi kanssa yhdessä toimintaan mukaan sekä tukemaan jo mukaan lähteneitä. Siihen vain tarvitaan päätöksesi olla aktiivinen. Ja niin sinustakin tulisi heti poliitikko. Eikä sana tunnu enää ollenkaan niin vastenmieliseltä.

Pian on taas kunnallisvaalit, ja oman kuntasi asioiden hoitajia valitaan. Myös palkkaero on meillä edelleen miesten ja naisten välillä liian suuri, siksi kannustan erityisesti naisia liikkeelle. Liittykää siskot poliitikkojen porukkaan. Elämä ei ole sen jälkeen yksitoikkoista ja siinä samalla oppii paljon itsekin. Varmasti ainakin yhden oppikoulukurssin verran asiaa! Tervetuloa poliitikoksi poliitikkojen seuraan. Politiikkakin ilman naista on puolinaista!

Lisätietoja:

Kategoriat: Blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *