Välitilinpäätös

Tommi Mäki
Tommi Mäki

Havahduin viime viikonloppuna siihen, että kunnallisvaaleista oli vierähtänyt jo peräti kokonainen vuosi. Vuosi sitten saimme ympäri Suomen kuntiin tuhansia uusia, täynnä intoa ja energiaa olevia valtuutettuja, jotka ovat nyt päässeet näyttämään kyntensä ensimmäisen vuoden ajan. Vaalien jälkeen jokaisessa kunnassa käytiin pitkät ja hartaat neuvottelut puolueiden kesken eri luottamuspaikkojen keskinäisestä jaosta. Tällainen puolueiden keskinäinen neuvottelumallihan on käytännössä kaikissa Suomen valtuustoissa käytössä. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että vaalituloksen mukaisesti puolueet sopivat keskenään mille puolueelle mikäkin puheenjohtajuus jne. menee ja puolueet sopivat tai äänestelevät sisäisesti taas vaalituloksen mukaisesti kuka saa isot tai pienemmät saappaat.

Omasta ensimmäisestä taipaleesta Vaasan kaupunginvaltuustossa olen ollut hyvin tyytyväinen.  Ennen Vaasaan muuttoa toimin useamman vuoden entisessä kotikaupungissa, Ilmajoella liikunta- ja nuorisolautakunnan varapuheenjohtajana. Näin ollen pääsin aloittamaan Vaasassa valtuustotyöskentelyn täydellä vauhdilla heti alusta alkaen käytäntöjen ollessa tuttuja. Neuvottelujen myötä sain myös itselle mieluisan kulttuuri- ja liikuntalautakunnan varapuheenjohtajan vakanssin

Mitä sitten on saatu vuodessa aikaan? Otetaampas välitilinpäätös. Syksyn budjettikokousten myötä päätimme toteuttaa 100% käyttöasteen jäähallillemme täyden laajennuksen. Itse esitin myös useita vaihtoehtoisia ratkaisuja jossa kaupungin taloutta ei olisi kuormitettu liiaksi hankkeessa, mutta harmillisesti yksityistä rahaa ei hankkeen hyväksyttyyn malliin saatu mukaan. Vaasa on myös aggressiivisesti kaavoittanut ja vienyt monia, jo vuosien ajan pöydällä pyörineitä hankkeita eteenpäin. Näistä mainittavimpina vanhan raviradan tilalle nouseva Ravilaakson uusi kaupunginosa, kaupungin ranta-alueiden kuntoon laittaminen sekä rantasiilojen purkupäätös.

Olin ilahtunut myös siitä, että saimme varattua budjettiin yli kuusi miljoonaa euroa kaupungin rakennusten peruskorjauksiin. Tällä rahalla laitetaan kuntoon mm. lukuisia korjauksen tarpeessa olevia kouluja.  Kirsikkana kakun päälle pääsimme aloittamaan historialliset kuntaliitosneuvottelut Mustasaaren kanssa. Pohjanmaan kauniissa rantakaupungissa voikin sanoa menevän tällä hetkellä kuin Strömsössä. Ehdin vuoden aikana jättämään myös neljä valtuustoaloitetta, joihin lukeutuu mm. ranta-alueiden valaistuksen kuntoon asettaminen sekä keskusta-alueen parkkipaikkojen maksullisuuden osittainen poisto.

Jos on paikallistasolla ollut vauhtia, niin on sitä osattu valtakunnan politiikassakin. Sipilän johtaman kokoomus-keskusta-siniset hallituksen normienpurkutalkoiden myötä kyytiä on saanut niin taksilaki, alkoholilaki kuin työntekijän palkkauksen hidasteet. Byrokratian karsiminen luo ennen kaikkea mahdollisuuksia, ja sitä edellä luetellut toimenpiteet todellakin ovat jo nyt saaneet aikaan. Nähtäväksi jää, miten merkittävät hyödyt näistä toimista on. Varmaa on ainakin se, että innovatiivinen luovuus pääsee valloilleen byrokraattien menettäessä valtaansa.

Tommi Mäki
Vaasa

Kategoriat: Blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *