Pohjanmaan Kokoomus ei lämpene listavaaleille

Pohjanmaan Kokoomus ei kannata pitkien listojen tuomista vaaleihin. Piirihallituksen mielestä nykyinen avoin ja henkilön äänestämiseen perustuva suomalainen vaalitapa on parempi vaihtoehto kuin pelkän valmiiksi järjestetyn listan äänestäminen.

 – Suomalainen äänestäjä on tottunut itse valitsemaan mieleisensä ehdokkaan. Jos hänet pakotettaisiin jatkossa äänestämään vain muiden järjestämää listaa, alentaisi se todennäköisesti äänestysaktiivisuutta entisestään, toteaa piirihallitus.

Ajatus suljettuun tai puoliavoimeen listavaaliin siirtymisestä on noussut esille aluehallintouudistuksen valmistelun yhteydessä. Hallituksen on tarkoitus käsitellä asiaa helmikuun aikana.

 Suljettu listavaali perustuu siihen, että puolue sijoittaa ehdokkaat haluamaansa järjestykseen ja listan kärjessä olevat valitaan. Käytännössä siis puolue valitsee läpimenijät ja äänestäjä ratkaisee vain sen, kuinka monta listan kärjestä valitaan. Esimerkiksi Ruotsissa käytettävässä puoliavoimessa listavaalissa perusasetelma on sama, mutta halutessaan äänestäjä voi kannattaa myös ehdokasta.

Lisätiedot:

Jussi Taittonen
Pohjanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja
puh. 050 3555 727

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.