Hallitus uudistaa Kela-korvauksia – yli 65-vuotiaille valinnanvapauskokeilu
Kela-korvaukset ovat vuosikymmeniä olleet osa suomalaista terveydenhuoltoa. Vuonna 2023 lähes 1,5 miljoonaa suomalaista sai Kela-korvausta yksityislääkärillä käynnistä. Kela-korvattavia yksityisiä lääkärikäyntejä kertyi liki 3,4 miljoonaa.
Hallitus varasi hallitusneuvotteluissa Kela-korvausten nostamiseen 335 miljoona euroa, joka jakautuu vuosille 2024–2027. Hallitus pyrkii tällä panostuksella purkamaan terveydenhuollon hoitojonoja. Lisäksi kyse on vapaudesta valita.
Kela-korvauksia koskevat uudistukset astuvat voimaan vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa hallitus palauttaa hedelmöityshoitojen Kela-korvaukset 1.1.2025 alkaen. Hedelmöityshoitoja korvattiin vuoden 2022 loppuun saakka, mutta Marinin hallitus päätti lakkauttaa ne Suomen alhaisesta syntyvyydestä huolimatta. Kyse oli lyhytnäköisestä ja ideologisesta päätöksestä.
Palauttamisen lisäksi hallitus korottaa korvauksia aiemmasta. Kun vuonna 2022 korvausta sai noin 13 prosenttia, niin jatkossa korvausaste nousee noin 40 prosenttiin. Muutoksen tavoitteena on auttaa tahattomasta lapsettomuudesta kärsiviä sekä edistää syntyvyyttä.
Toisessa vaiheessa hallitus kohdentaa Kela-korvauksia ennaltaehkäisyyn ja lääkärikäynteihin, joita on vaikeasti saatavilla julkisessa terveydenhuollossa. Korotukset tulevat voimaan 1.4.2025.
Silmätautien erikoislääkärien ja gynekologien vastaanottokäyntien korvaustaksoja korotetaan yli 60 euroon. Fysioterapia palautetaan korvattavaksi ja jatkossa korvauksen saa myös ilman lääkärin lähetettä enintään neljästä käynnistä vuodessa. Jatkossa myös suuhygienistikäynnistä saa korvauksen ilman hammaslääkärin lähetettä enintään kahdelta käynniltä vuodessa. Lisäksi hammashoidon ja mielenterveyspalveluiden Kela-korvauksia korotetaan maltillisesti.
Kolmas vaihe lisää valinnanvapautta entisestään. Kyse on kokeilusta, jonka on tarkoitus alkaa 1.9.2025. Siinä 65 vuotta täyttäneet pääsevät yleislääkärin vastaanotolle julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun suuruisella omavastuulla. Kela esitti samankaltaista mallia hallitusneuvotteluissa.
Rajaus yli 65-vuotiaisiin on tässä vaiheessa tarpeellinen, jotta raha riittää kokeilun toteuttamiseen. Rajaus juuri tähän kohderyhmään on perusteltu monella tapaa. Yli 65-vuotiaiden sairastavuus on merkittävästi suurempaa kuin alemmissa ikäluokissa.
Ihmiset jäävät eläkkeelle jäädessään ilman työterveyshuollon palveluja, eikä ikääntyneillä tavallisesti ole mahdollisuutta hankkia yksityistä terveysvakuutusta niiden myöntämisehtojen tai hinnan vuoksi.
Kelasta saatujen tilastotietojen perusteella vuoden 2024 alussa tehdyt Kela-korvausten korotukset lisäsivät eniten nimenomaan eläkeläisten Kela-korvattuja lääkärikäyntejä.
Kokeiluun sisältyy hintakatto, jotta korvauksista hyötyy asiakas, eivätkä ne valu yrityksen hintoihin.
Tulevaisuudessa hintakatto on tarkoitus laajentaa muihinkin Kela-korvauksiin.
Paula Risikko
Kansanedustaja