Onko keinoja ehkäistä väestön vähenemistä?
Kiertäessäni keväällä eri kunnissa, minulta kysyttiin hyvä kysymys: Miten ehkäistään väestön vähenemistä ja muuttotappiota? Mitä valtiovalta aikoo tehdä?
Kysymys on todella tärkeä. Monet kunnat ja sitä kautta maakunnat myös entisen Vaasan läänin alueella kipuilevat ilmiön kanssa enemmän tai vähemmän.
Väestön määrä on elinvoimakysymys, mutta myös talouskysymys. Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon valtiolta tuleva rahoitus perustuu suurelta osin väestön määrään. Rahaa todella tarvitaan voidaksemme ylläpitää palveluja, jotka ovat vetovoimatekijöitä saada asukkaita maakuntiimme.
Kysymys on sekä väestön veto- että pitovoimasta. Alueiden nk. ”kovat” elinvoimatekijät, kuten talous on pidettävä kunnossa, kuin myös niin sanotut ”pehmeät” tekijät, kuten elinympäristö, kulttuuri, yhteisöllisyys ja vapaa-ajan mahdollisuudet ovat tärkeitä.
Tarjoamalla työpaikkoja, toimivat liikenneyhteydet (mukaan lukien tietoliikenneyhteydet) sekä etätyötä tukemalla voidaan houkutella ihmisiä tulemaan ja pysymään alueilla. Kohtuuhintaiset ja hyvät asunnot ovat myös tärkeitä.
Panostamalla koulutukseen ja osaamisen kehittämiseen autetaan työllistymään ja houkutellaan alueelle erityisesti nuoria ja koulutettuja ihmisiä.
Varmistamalla peruspalvelut, kuten varhaiskasvatus, perusopetus, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä kulttuuripalvelut/-tarjonta ja erilaiset harrastusmahdollisuudet, ylläpidetään kunnan elinvoimaa. Edellä mainitut tekijät tuovat kuntiin myös työpaikkoja ja verotuloja ja samalla lisäävät kunnan pito- ja vetovoimaa.
Niin ikään korostamalla eri alueiden luonnonläheisyyttä, turvallisuutta, elämänlaatua ja muita etuja voidaan ihmisiä houkutella muuttamaan maaseudulle.
Erilaiset verohelpotukset ja muut taloudelliset kannusteet voivat myös houkutella yrityksiä ja ihmisiä muuttamaan.
Niin ikään kansainvälinen opiskelu- ja työperäinen rekrytointi ovat yksi tapa lisätä väestöä. Tähän tarvitaan tehokkaita kotoutumisen tukitoimia ja kielikoulutusta sekä yhteisöjen rakentamista.
Väestön vähenemisen estämiseksi ja maamme pitämiseksi asuttuna tarvitaan siis sekä valtiovallan- että paikallisia keinoja. Hallituksen päätökset vihreään siirtymään liittyvissä valtion tuissa ovat hyviä esimerkkejä siitä, mitä valtiovalta voi tehdä.
Maakunnan ja kuntien sekä elinkeinoelämän aktiivisuudesta ja innovatiivisuudesta on hyvä esimerkki Seinäjoen ammattikorkeakoulun aloituspaikat, joilla lisätään hoitoalan ja it-alan ammattilaisia.
Kunnissakin voidaan tehdä monia toimia. Erityisesti kunnilla on tärkeä tehtävä tulevaisuuden uskon ylläpitäjinä.
Ennen kaikkea tarvitaan lapsi- ja perhemyönteistä yhteiskuntaa.
Turvallista juhannusta ja rentouttavaa kesää!
Paula Risikko
Kansanedustaja, eduskunnan varapuhemies