Rikoksilla tulee olla oikeamittaiset rangaistukset
Suomen nykyisessä lainsäädännössä koskien vankien ensikertalaisuutta on ollut liikaa anteeksiannon varaa. En sano, että uusia mahdollisuuksia ei tule antaa, mutta uusien mahdollisuuksien tulee olla linjassa teon vakavuuteen.
Tällä hetkellä laki mahdollistaa sen, että rikoksentekijä voi hyötyä ensikertalaisille tarkoitetuista lievemmistä vapauttamissäännöksistä, kun on ollut riittävän pitkään rikokseton edellisen vankeustuomionsa jälkeen.
Käytännössä menneet rikokset saa aina anteeksi, kunhan on vain tarpeeksi kauan aikaa mennyt edellisestä rikoksesta ja rikoksen tekijä luokitellaan uudestaan elämässään ensimmäistä kertaa rikosta tekeväksi. Hallituksen esitys on tarpeellinen ja toivottu askel kohti oikeudenmukaisempaa järjestelmää.
Muutos tarkoittaa, että vain ensimmäistä kertaa vankeusrangaistusta suorittava voisi vapautua lyhyemmän vankeustuomion jälkeen. Tämä helpottaa ja selkeyttää lainsäädäntöä. Sen lisäksi rangaistusten ankaroitumisen voi ennaltaehkäistä uusintarikollisuutta.
Jos tuomiot pysyvät hyvin lievinä, meillä rikoksen tekijä ei opi läksyään. Kyllähän me lastakin rankaisutilanteissa opetamme niin, että kielletyn asian tekemisestä seuraa vastuuta. On perusteltua, että ensimmäistä kertaa vankeutta suorittavaa kohdellaan lievemmin, mutta toistuvien rikoksentekijöiden tulisi kohdata ankarammat rangaistukset. Näin myös lasten opetustilanteissa, kuten moni meistä kasvattajista sen tietääkin.
Rikoksen uusiminen on vakava asia, tapahtuipa se pian edellisen tuomion jälkeen tai myöhemmin. On tärkeää, että lainsäädäntö heijastaa tätä vakavuutta. Esityksen arvioidaan vähentävän uusintarikollisuutta jopa 20 prosentilla. Uskon, että tämä on mieluinen uutinen niin tavalliselle tallaajalle kuin rikoksen tekijällekin.
Muutokset eivät koskisi alaikäisiä rikoksentekijöitä ja tämä on erittäin tärkeä asia. Nuorten, alle 21-vuotiaiden kohdalla lievemmät vapauttamissäännökset säilyvät ennallaan, mikä tarjoaa heille mahdollisuuksia kuntoutumiseen ja uuden elämän aloittamiseen. Ihminen tekee virheitä, erityisesti nuorella iällä ja tämä pidetään lakimuutoksessa mukana.
Esitys johtaisi noin 40 vangin lisäykseen ja vuosittaisiin kustannuksiin noin kolmella miljoonalla eurolla. Turvallisuudestamme huolehtiminen on välttämätön sijoitus ja tässä tulee pitää mielessä, että vankeinhoidossa on riittävät resurssit vastaamaan lisääntyneeseen työpaineeseen. Myös vanginvartijakoulutukseen tulee panostaa ja laadusta tulee tulevaisuudessakin huolehtia.
Rikosten uusiminen on harvinaista viiden vuoden jälkeen vapautumisesta. Tutkimusten mukaan uusiminen on yleisintä ensimmäisen vuoden aikana vapautumisen jälkeen, minkä jälkeen se vähenee merkittävästi. Tästä syystä on perusteltua ankaroittaa rangaistuksia erityisesti niille, jotka syyllistyvät uusiin rikoksiin pian vapautumisensa jälkeen – kaikki eivät ota opikseen toisellakaan kerralla ja tällaisessa tapauksessa anteeksiantamisen tulee olla oikeasuhteinen rikoksen vakavuuteen.
Hallituksen esitys hyödyttää rikosten uhreja, yhteiskuntaa ja rikoksentekijöitä, joille tarjotaan selkeät rajat ja mahdollisuus todelliseen kuntoutumiseen.
Janne Jukkola (kok.)
kansanedustaja
Lohtaja, Kokkola