Yhteiskunnalliselle dialogille on tarvetta
Vappu oli ja meni, arvokas kevään ja työn juhla. Poliisin mukaan vappu sujui kaikkialla pääosin rauhallisissa merkeissä. Vaikka suurempia järjestyshäiriöitä ei ilmennyt, hieraisin silmiäni ja olin vähällä hörpätä kahvini väärään kurkkuun. Edessäni oli kuva jossa Etelä-Suomen Vasemmistonuoret vappumarssillaan heiluttelivat banderollia jossa luki torson kokoisilla kirjaimilla ”SOSIALISMI TAI KUOLEMA”.
Muutamaa päivää aiemmin Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Arhinmäki flirttaili kapinalla ja hallituksen kaatamisella X:ssä julkaistulla videollaan.
Kiihkeimmät vasemmistolaiset ovat retoriikassaan samalla polulla kuin toisen laidan ääriaines. Onkohan tämä asia tiedostettu vai ajetaanko vasemmalla surutta kaksilla rattailla?
On tärkeää tunnistaa, että sananvapauden käyttäminen ei tarkoita oikeutta levittää vihaa tai kiihottaa väkivaltaan. Vaikka retoriikka voi olla voimakasta ja tunteisiin vetoavaa, on olemassa raja, jonka yli ei saisi astua. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan tai vihapuheen levittäminen on lainvastaista ja voi johtaa vakaviin seurauksiin yhteiskunnassa. Mainituissa tapahtumissa liikutaan vähintäänkin harmaalla alueella.
On selvää, että äärimmäiset näkemykset, olivat ne sitten vasemmalla tai oikealla, voivat johtaa yhteiskunnalliseen polarisaatioon ja jopa konflikteihin.
Tässä tilanteessa tarvitaan laajempaa yhteiskunnallista dialogia ja vastuullista johtajuutta kaikilta osapuolilta. Poliittisten johtajien ja kansalaisten on oltava valmiita keskustelemaan eri näkökulmista avoimesti ja rakentavasti, jotta voimme välttää polarisaation syvenemisen ja säilyttää yhteiskuntarauhan.
Meidän kaikkien on ymmärrettävä, että vaikka meillä on oikeus ilmaista mielipiteemme, meillä on myös vastuu käyttää tätä oikeutta harkiten ja kunnioittaen muita. Vain näin voimme varmistaa, että yhteiskuntamme säilyy rauhallisena ja yhtenäisenä.
Veli-Matti Lillbacka
Kauhava
Puoluevaltuutettu, Kokoomus