Ensihoidon merkitys hyvinvointialueella
Hyvinvointialueiden perustaminen on herättänyt paljon keskustelua terveydenhuollon organisoimisesta Suomessa. Yksi keskeinen osa tätä uudistusta on ensihoidon roolin vahvistaminen ja sen merkitys hyvinvointialueen toimivuudelle. Mielestäni ensihoidon resursseja ei tule suunnata pois akuutista ensihoidosta mahdollisia lisäsäästöjä haettaessa hyvinvointialueelle. Ensihoito ei ole vain hätätilanteissa reagoimista, vaan se on myös valmiuden ylläpitoa, joka on keskeistä yhteiskunnan terveyden ja turvallisuuden tähden.
Ensihoito on usein se ensimmäinen kontakti terveydenhuoltojärjestelmään ihmisten kriittisissä tilanteissa. Nopea ja ammattitaitoinen ensihoito voi olla ratkaiseva tekijä hengen pelastamisessa ja vakavien vammojen ehkäisyssä. Hyvinvointialueilla onkin tärkeää varmistaa, että ensihoitopalvelut ovat helposti saatavilla päivittäisiin akuutteihin ja ennalta-arvaamattomiin tilanteisiin ihmisten arjessa ja ensihoitopalvelujen resurssit ovat riittävät vastaamaan väestön tarpeisiin. Ensihoidon merkitys korostuu erityisesti syrjäisillä alueilla, joilla terveyspalveluiden saatavuus ja saavutettavuus voi olla haasteellista. Hyvinvointialueiden tulee panostaa ensihoitopalvelujen kattavuuteen ja liikkuvuuteen, jotta kaikki kansalaiset, riippumatta asuinpaikastaan, voivat saada tarvitsemaansa hoitoa nopeasti ja tehokkaasti.
Ensihoidon rooli hyvinvointialueilla ulottuu kuitenkin myös ennaltaehkäisevään työhön. Mielestäni ensihoitajat voisivat toimia myös terveyden edistämisen asiantuntijoina esimerkiksi kouluissa, yhteisöissä ja terveydenhuollon muissa organisaatioissa, tarjoten tietoa, ohjausta ja koulutusta esimerkiksi ensiaputaitoihin ja hätätilanteiden ennaltaehkäisyyn. Tämä auttaisi varmasti vähentämään tarvetta akuuteille ensihoitopalveluille ja parantaa samalla kansalaisten valmiuksia kohdata hätätilanteita.
Kun hyvinvointialueet suunnittelevat terveyspalveluiden järjestämistä, ensihoidon tulee olla keskeisessä roolissa. Panostamalla ensihoitoon ja sen toiminnallisuuteen hätätilanteiden hoidossa investoidaan ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon ja turvataan kansalaisten hyvinvointi kaikkialla hyvinvointialueella. Tämä ei ole vain ja ainoastaan kustannustehokasta, vaan ennen kaikkea inhimillistä ja hoidon oikeaa suuntaamista kansalaisten hyvinvointiin.
Sami ”Skypy” Kuula
Aluevaltuutettu
Lapua