Kokoomus on huolissaan suomenkielisten palveluiden saatavuudesta
Ryhmäpuheenvuoro Pohjanmaan aluevaltuustossa 20.12.2023
Arvoisa puheenjohtaja, hyvä aluevaltuusto. Pohjanmaan hyvinvointialueen päättäjillä ei juuri tässä hetkessä ole helppoa. Vaikeassa tilanteessa on Pohjanmaalla kuitenkin yleensä ruvettu määrätietoisesti itse toimeen. Me teemme itse, sillä kaikkien täällä istuvien tiedossa on, että jos emme itse kykene päätöksiä tekemään, ne tulee ennen pitkää tekemään joku toinen. Silloin kyyti on varmasti paljon kylmempää.
Talouden sopeuttamistarve on suuri
Viime viikolla aluehallitus on saanut kurottua kasaan ja hyväksyttyä lähes mahdottomalta tuntuvan 30 miljoonan säästöpaketin. Seuraava yhtä suuri säästöpaketti odottaa meitä heti ensi vuoden puolella. Työ ei siis tule tästä hetkeen helpottumaan, vaan olemme vasta uudistamistyön alkuvaiheessa. Talouden sopeuttamistarve kokonaisuudessaan on alueilla suurempi kuin kuntasektorilla on koskaan ollut, ja uskallan väittää tulee koskaan olemaan.
Pohjanmaan hyvinvointialueella on liitetty yhteen 19 eri organisaatiota. On siis aivan selvää, että nykyinen palveluverkko on rakennettu jokaisen alueen kunnan omia tarpeita vastaaviksi, ei optimaalisiksi Pohjanmaan hyvinvointialueen kokonaisuuden näkökulmasta. Tästä huolimatta säästöjen kohdentuminen sekä palveluverkon karsiminen on aiheuttanut hyvinvointialueen eri osissa ärtymystä. Tämä on täysin ymmärrettävää, ja tietysti myös inhimillistä. Sote-palveluiden maantieteellinen sijoittuminen tulee jokaisella alueella olemaan juuri se asia josta tullaan eniten keskustelemaan, ja josta meitä alueen päättäjiä tullaan eniten haastamaan. Miten nähdä, ajaa ja perustella kokonaisuutta, kun paine tulee paikallisesti. Tehtävämme ei ole helppo.
Hyvinvointialueen täytyy rohkeasti uudistaa – avainasemassa kustannusten avaaminen
Muutoksen ajureina toimivat meille annetut rahalliset resurssit, mutta lisäksi paheneva krooninen työvoimapula. Mahdollisuuksina uudet käytännöt ja voimakkaasti kehittyvät ja kehitettävät erilaiset mobiili- ja etäpalvelut. Vaikka yksiköitä olisi kaikkialla, mitä teemme lähipalveluilla, johon ei riitä henkilökuntaa, joka on virheherkkä, tai joihin on pitkät jonot. Keskiöön ja ohjenuoraksi pitääkin nostaa ennemmin palveluiden ajallinen kuin maantieteellinen kilometreissä mitattava saavutettavuus.
Meidän tehtävämme on toteuttaa Pohjanmaalle malli, jossa annetuilla resursseilla tuotetaan mahdollisimman hyvät sote- ja pelastuspalvelut ajatellen kaikkia alueen asukkaita kokonaisuutena. Ja kuten kaikessa muutoksessa, on myös tässä mahdollisuus valita vaihtoehtoisista tulevaisuuksista. Joko emme tee mitään, tai uskallamme rohkeasti uudistaa.
Muutoksessa on nähtävä aina mahdollisuus. Toimintojen kehittämisessä avainasemassa on oman palvelutuotannon kustannusten avaaminen, sekä palvelutuotannon avoin hintavertailu. Kulloistakin palvelun tuottajaa valitessa ei pidä olla ideologisia vaikuttajia, vaan valinta pitää tehdä tapauskohtaisesti aina parhaimman panos/tuotos-suhteen mukaan.
Alueelliset erityispiirteet on huomioitava
Pohjanmaan alueen erityispiirre on kaksikielisyys. Vaikka hyvinvointialueen kielijakauma kahden kansalliskielen kesken on aika lähellä puolet ja puolet, ei väestö kielellisesti jakaudu tasaisesti alueen sisällä. Alueen keskellä on kaksikielinen Vaasa ja lähiympäristö, yksikielinen Laihia, enemmistöltään suomenkielinen Kaskinen sekä enemmistöltään ruotsinkielinen muu rannikkoseutu pois lukien osa Kristiinankaupungista ja Pietarsaaresta. Alueella on siis muihin hyvinvointialueisiin verrattuna täysin poikkeuksellinen kielirakenne sekä myös maantieteellinen rakenne, joka ei kaikilta osin ole optimaalinen toiminnallinen kokonaisuus. Tämä asettaa haasteita varsinkin alueen reuna-alueiden palvelutuotannolle. Nämä alueemme erityispiirteet täytyy tunnistaa ja uudistamistyössä tunnustaa ja ottaa huomioon.
Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työ- ja ohjausryhmän selvitys erikoissairaanhoidon sairaaloiden ja päivystysten nykytilasta saattaa edetessään avata mahdollisuuksia kehittää yhteistyötä Keski- ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueiden kanssa, joka saattaa osaltaan parantaa erityisesti alueen reuna-alueiden palveluita, sekä tarjota toiminnallisesti parempia aluekokonaisuuksia.
Kokoomus on huolissaan suomenkielisten palveluiden saatavuudesta
Kokoomuksen valtuustoryhmä esittää huolensa suomenkielisten palveluiden saatavuudesta Pohjanmaan hyvinvointialueella. Koska suomenkielinen väestö ei ole levittäytynyt alueelle tasaisesti, täytyy palveluverkkoon kiinnittää tältä osin erityistä huomiota niin, että jokaiselle alueen asukkaalle tarjotaan kaikissa tilanteissa hoito, hoidon muodosta riippumatta, sekä hoitoon liittyvät dokumentit omalla äidinkielellä.
Tämä asia on erityisen tärkeä vanhusväestön osalta, eikä yhtäkään vanhusta tule siirtää vieraaseen kieliympäristöön. Tämän takia Kokoomuksen valtuustoryhmä edellyttää Laihian yleislääketieteen osaston osalta hallituksessa tehtyä muutosesitystä tulkittavan niin, kuten muutoksen tekijä sen tarkoitti, eli että osaston toimintaa oikeasti seurataan ja arvioidaan, ja lopullinen päätös osastosta tehdään vasta vaikutusten arvioinnin tekemisen jälkeen kesäkuussa.
Laihian ohella nostamme esiin Kristiinankaupungin palveluiden siirtymisen Närpiöön. Myös tätä asiakokonaisuutta olisi syytä miettiä ei vain palveluverkon optimaalisuuden näkökulmasta, vaan myös kielinäkökulmasta.
Kokoomuksen valtuustoryhmä ymmärtää muutoksen pakollisuuden. Sitoudumme säästöohjelmaan sekä talousarvioon, mutta edellytämme että toimenpiteiden täytäntöönpanoa seurataan kriittisesti niin, että alueiden asukkaiden lakisääteiset ja kielelliset oikeudet kaikissa olosuhteissa turvataan.
Kokoomuksen valtuustoryhmä kiittää henkilöstöä ja kaikkia arjen palveluiden turvaajia sekä vastuuhenkilöitä kuluvasta vuodesta ja toivottaa hyvää joulua!
Vaasassa 20.12.2023
Marko Heinonen
Ryhmäpuheenjohtaja
Kokoomuksen Pohjanmaan aluevaltuustoryhmä