Olemme erilaisia, mutta toisiamme täydentäviä
Koko kesän vellonut rasismikeskustelu johti hallituksen eduskunnalle tekemään tiedonantoon yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden lisäämiseksi yhteiskunnassamme. Hallituksen määritelmän mukaan rasismia on yksilöiden tai ihmisryhmien määrittely alempiarvoisiksi esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen, uskonnon tai muun syyn perusteella.
Ei kuitenkaan riitä, että hallitus ja eduskunta sanoutuvat irti syrjinnästä ja rasismista, vaan siihen tarvitaan meitä kaikkia – voimme kaikki olla mukana rakentamassa Suomea, jossa jokainen voi elää turvassa ja hyväksyttynä. Rasismi ei luo pelkästään eriarvoisuutta, vaan se vahingoittaa koko yhteiskuntaa ja sen kehitystä, ja siksi on tärkeää, että me kaikki pyrimme pois eriarvoistavasta ajattelusta ja asenteista.
Ennakkoluulot ja vierauden pelko syntyvät usein siitä, ettei ole kokemusta erilaisista ihmisistä. Meillä on kuitenkin paljon hyviä kokemuksia erilaisten ihmisten työskentelemisestä yhdessä, ja monissa kansainvälisissä yrityksissä – esim. Wärtsilä ja ABB – tämä on jo arkipäivää.
Suomessa ei tule enää koskaan elämään sellainen homogeeninen kansa, johon totuimme aiemmin. Olemme kansainvälistyneet, ja kansainvälistymistä tarvitsemme jatkossa yhä enemmän, koska yhteiskuntamme ei tule toimimaan ja kehittymään ilman uutta ja ulkomaista työvoimaa. Vanheneva väestö ja heikko syntyvyys on tosiasia, josta Suomi tulee kärsimään ilman ulkopuolista apua. Tarvitsemme lisää työntekijöitä ja veronmaksajia.
Kotouttaminen on ratkaisevan tärkeässä roolissa Suomeen muuttavien ihmisten onnistumisessa. Poliittiset päättäjät hallituksessa ja eduskunnassa linjaavat, miten tätä prosessia edesautetaan, ja sen jälkeen tehtäviä hoitavat mm. maahanmuuttovirasto vastaanottokeskuksineen sekä kunnat, joiden tehtävänä on (yhdessä työvoimatoimiston kanssa) kotoutumissuunnitelman avulla edistää uusien kuntalaisten elämää ja sopeutumista arkeen sekä työelämän käytänteisiin. Työpaikka on tärkein avain hyvään elämään, ja nuoret ovat tässä tärkeä kohderyhmä. Kuntien kotouttamisohjelmien tulee olla tavoitteellisempia ja ajanmukaisia.
Parhaimmillaan maahanmuuttajat tuovat erilaisia ideoita ja näkemyksiä, joista voi syntyä jotain uutta ja mullistavaa. Avarakatseisuus ja kanssakäyminen ovat avainsanoja.
Pohjanmaalla on totuttu lähtemään maailmalle etsimään leveämpää leipää ja uusia mahdollisuuksia, eniten Ruotsiin ja Amerikkaan. Monet ovat myös palanneet uusien ideoiden ja kokemusten kera, ja myötävaikuttaneet täällä kehitykseen ja hyvinvointiin.
Voimme itse kukin edistää syrjimättömyyttä arjessa jokaisessa kohtaamisessa – hyväksynnällä ja kunnioittamalla toinen toistamme, yhteistä suuntaa etsien – erilaisuudesta huolimatta. Tässä maata johtavien ihmisten tuki, näytöt ja teot ovat tärkeitä, siksi myös hallituksen tiedonanto ohjaa yleistä mielipidettä.
Kaikkien johtavassa asemassa olevien, mm. kuntatasolla, on otettava vastuuta myönteisestä kehityksestä.
Riitta Pääjärvi-Myllyaho
Varapuheenjohtaja
Pohjanmaan Kokoomus