Pohjanmaan Kokoomus: Elinkeinotoiminta on turvattava poikkeusolosuhteissakin

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esittämiä muutoksia tartuntatautilakiin. Esityksen mukaan paikallisviranomainen voisi sulkea yrityksen toimipaikan enintään kahdeksi viikoksi koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Pohjanmaan Kokoomuksen mielestä esityksellä ollaan törkeästi puuttumassa elinkeinovapauteen. Esitetty tartuntatautilain muutos ei tällaisenaan huomioi erilaisissa tilanteissa olevia yrityksiä ja näin uhkaa elinkeinotoiminnan vapautta. On luotettava siihen, että jokaisen yrityksen tavoite on välttää tartunnat ja yrityksissä on tehty paljon toimenpiteitä turvallisuuden takaamiseksi.

Pohjanmaan Kokoomuksen mielestä esitystä on muutettava siten, että se ottaa huomioon jokaisen mahdollisen päätöksen kohteena olevan yrityksen tai tahon toteuttamat erityisjärjestelyt tai yksittäisen tilan erityispiirteet, jotka voivat jopa lieventää tartuntariskin olemassaoloa. Vain toistuvat laiminlyönnit tai rikkomukset terveysturvallisuuden näkökulmasta voivat olla peruste rajoittaa elinkeinonvapautta tartuntatautilain nojalla.

Mahdollisen lakimuutoksen myötä valtiolla tulisi olla velvollisuus kompensoida aiheuttamansa vahingot, jos viranomaiset voisivat jatkossa koronan takia sulkea yritysten toimipaikkoja.

 

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *