Suomi, Nato, Venäjä ja puolustusmäärärahat
Kun Venäjä hyökkäsi vuonna 2022 Ukrainaan, Suomi teki sen liikkeen, mikä olisi tullut tehdä jo paljon aikaisemmin eli anoi Naton jäsenyyttä ja liittyi sitten seuraavan vuonna Natoon.
Tämä oli iso muutos Suomelle, mutta niin oli myös maailman poliittisen tilanteen muutos.
Venäjän politiikan muututtua avoimen aggressiiviseksi tehtiin se, mikä oli ainut oikea teko.
Nyt aika on muuttunut entistäkin haastavammaksi, Trumpin tultua valituiksi USA:n presidentiksi. Hän vaatii, että Euroopan pitää pystyä itse puolustaman itseään. Vaatimus on sinänsä täysin ymmärrettävä, onhan USA:lla intressejä myös muualla, mitkä tulee hoitaa.
Tämä pakottaa meitä myös satsaamaan puolustukseen huomattavasti enemmän, mihin olemme tottuneet.
Tämän hetken määrärahataso on noin 6,5 miljardia euroa. Jo määrärahojen nosto 3,5 % tarkoittaisi noin 10 miljardia euroa/vuosi.
Taloustilanteen ollessa edelleen tiukka, niin on hyvin haastava saada yhtälöä toimimaan. Tulee olemaan välttämätöntä käydä kaikkia menoeriä läpi ja sitä, kuinka paljon voidaan mihinkin sijoittaa rahoja.
Kun tuo 3,5 prosenttia ei ole riittävä taso vaan se on nostettu 5 prosenttiin. Siitä voisi 1,5 prosenttia käyttää myös infran investointeihin, mikä helpottaa meidän laskelmiamme. Onhan meidän joka tapauksessa investoitava infraamme.
Samoin jos lisääntyneitä hankintoja puolustusvoimille tehdään mahdollisuuksien mukaan kotimaasta, sekä myös Euroopasta. Teollisuuden erikoistumisen myötä voidaan myös Suomesta myydä puolustustarvikkeita Eurooppaan ja miksei myös muualle. Nämä tekijät helpottavat meidän työllisyystavoitteitamme sekä parantavat valtion verokertymää.
Toinen vaihtoehto on, että emme tee mitään, ja siitähän Putin tykkäisi. Tämä ei ole mahdollinen vaihtoehto.
Talvisodan alettua joutui silloinen everstiluutnantti Uno Fagernäs johtamaan reserviläisjoukkuetta, joka oli perustettu Kemissä. Varustus miehillä oli hyvin heikko eli olematon.
Miehet valittivat, ettei ole aseita, millä taistella hyökkääjää vastaan. Tähän Fagernäs vastasi: ottakaa viholliselta aseet.
Samaan tilanteeseen emme saa joutua enää.
Max Björkskog
Kokkola