Hyvä vai paha paikallinen sopiminen ?
Ihmeelliseltä tuntuu, ettei vanhoja rakenteita saisi mitenkään muuttaa tai korjata vastaamaan tämän päivän vaatimuksia. Lisäksi usein tuodaan esille perusteettomia ja jopa valheellisia väitteitä asiasta ja näin luodaan turhaa vastakkainasettelua.
Ymmärrän, että ammattiyhdistysliikkeet haluavat pitää kiinni saavutetusta vallasta, mutta eikö heidänkin yksi merkittävä tehtävä ole pitää huolta myös työllisyydestä ja että työllistäminen on kannattavaa?
Paikallisen sopimisen salliminen kaikille yrityksille, myös niille jotka eivät kuulu työnantajaliittoon, tiukassa taloustilanteessa ihan varmasti auttaa yrityksiä eteenpäin jolloin myös työpaikat säilyvät.
Paljon puhutaan, että tämän tyyppinen sopiminen johtaa palkkojen polkemiseen ja muihin työntekijälle epäedullisiin sopimuksiin. Mielestäni nykyään työntekijät ovat hyvin perillä oikeuksistaan, mikä on hyvä asia. Ensisijaisesti omistajat haluavat pitää kiinni kokeneista/ kouluttamistaan työntekijöistä, joten en näe minkäänlaista vaaraa asiassa.
Kun sopiminen hoidetaan yrityksen ja työntekijöiden välillä oikein ja avoimesti luo se automaattisesti luottamusta, läpinäkyvyyttä ja yhteisöllisyyttä yrityksen omistajien ja työntekijöiden välille.
Mahdollisten väärinkäytösten pelko ei saa olla esteenä paikallisen sopimisen kieltoon, koska ne jotka epärehellisesti toimivat tekevät sen, oli lainsäädäntö mikä hyvänsä ja loppujen lopuksi tuo ryhmä on häviävän pieni.
Pienet yrityksen kantavat suuren vastuun työllistämisestä, joten heille on tärkeää, että tämä laki etenee maaliin saakka.
Pitää myös muistaa, että tätä sopimista säätelee / rajoittaa voimassaoleva työehtosopimus joka turvaa työntekijöille vähimmäistason ja työrauhan.
Toivottavasti hallitus saa annettua esityksen lakimuutoksista eduskunnalle ja sitä kautta lopulliseen käsittelyyn syksyn aikana ja että malli olisi hyvä ja sopisi kaikille osapuolille.
Jukka Kohtala
Karijoki
Piirihallituksen jäsen