Myös maalaisjärjelle on tulevaisuudessa kysyntää
Teknologian saralla viime vuoden puhutuin aihe on varmasti AI eli tekoäly. Teköälystä povataan tietokoneiden yleistymisen tai internetin kaltaista vallankumousta. Jo yhden vuoden aikana sovellusten kehitys on ollut nopeaa etenkin kuvankäsittelyn ja tekstin tuottamisen parissa. Teköäly tuottaa lyhyellä ohjeistuksella realistisen kuvan tai tekstipätkän, joka on vielä juuri ja juuri erotettavissa ihmisen tuottamasta versiosta. Aikaa tekoäly tarvitsee vain joitain sekunteja.
Terveydenhuollossa tekoälystä toivotaan ratkaisua etenkin potilasasiakirjojen tuottamiseen mutta myös lääketieteelliseen päätöksentekoon. Rohkeimmat ovat jo ennustaneet lääkärin ammatin loppumista diagnostiikan siirtyessä kokonaisuudessaan tekoälyn varaan.
Kun asiaa katsoo käytännön tasolta, olemme edelleen tilanteessa, jossa emme vuosienkaan jälkeen ole saaneet käytettävyydeltään toimivia terveydenhuollon tietojärjestelmiä. Suuren haasteen aiheuttavat myös erilliset järjestelmät, jotka eivät osaa vaihtaa tietoa keskenään. Onkin kysyttävä, onko tekoälyn käyttöönotto ajankohtainen tilanteessa, jossa jo perusasiat ontuvat tietojärjestelmien osalta?
Tekoälyyn liittyy myös paljon oikeudellisia ja eettisiä haasteita. Tekoäly vaatii toimiakseen laajan määrän taustatietoa aikaisemmista tapauksista. Toisin sanottuna terveydenhuollon osalta useat ratkaisut tulevat vaatimaan erityissuojattujen potilastietojen avaamista järjestelmän kouluttamiseksi.
Tärkeäksi kysymykseksi tietosuojan kannalta nousee se, kenen tietoa voidaan käyttää tekoälyohjelmiston luomiseen ilman potilastietojen yksityisyyden vaarantamista. Osa näistä ongelmista voidaan ratkaista lainsäädäntöä muuttamalla, mutta joissain tilanteissa yksityisyyden suojan vaarantuminen voi muodostua esteeksi tekoälyn käytölle.
Yksi suurista kysymyksistä on myös se, kuinka tekoälysovelluksista erotetaan jyvät akanoista. Kuten dot-com-kupla osoitti, kaikki suurimman hypen aikana uudelle teknologialle kehitetyt sovellukset eivät lopulta tule lunastamaan lupauksiaan. Ennen sovellusten laajempaa käyttöönottoa tarvitaankin tarkka tieto niiden todellisesta vaikuttavuudesta ja käytettävyydestä.
Vaikka uusi teknologian tulee mahdollistamaan uudenlaisia toimintatapoja, tulee maalaisjärjelle edelleen olemaan käyttöä yhteiskunnassa.
Jari Kankaanpää
Neurologian erikoislääkäri
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu