(Edes) Yksi turvallinen aikuinen
Tämän päivän lapset ja nuoret elävät erittäin paljon some -maailmassa, josta syystä masennus ja yksinäisyys on osalle jokapäiväistä. Kiusaamista ja ryhmien ulkopuolelle jättämistä ruokitaan somessa päivittäin. Onneksi keskustelu on vihdoinkin edennyt kännykkävapaasta koulupäivästä! Turvattaisiin rauhallisempi oppimisympäristö oppimiselle ja opiskelulle.
Puhutaan oikeudesta, jonka mukaan kännyköitä ei voi ottaa oppilailta pois oppituntien ajaksi. Mistä ja kuka on moisen hölmöyden keksinyt? Mikäli oppilaalla on tarvetta yhteydenpitoon vanhempiin niin asia varmaan hoituu välitunnillakin. Mitään muuta tarvetta en kännyköiden käyttöön oppitunnilla keksi.
Lasten ja nuorten some-käyttäytymisen vaaroista on tiedotettava huomattavasti enemmän kouluissa. Tiedottamiseen löytyy varmaan alan asiantuntijoita, jotka tulevat varmaan mielellään kertomaan ”kännyköiden maailman” vaaroista. Vanhemmille on myös syytä kertoa mahdollisuuksista rajoittaa kännyköillä pääsyä kaikille sivustoille.
Koronan jälkeen tuli ilmi, että oppilaista moni on jäänyt opiskelussa jälkeen. Nuorilla ei ole vielä opiskelussa tarvittavaa säännöllisyyttä ja elämänhallintaa. Oppilaitoksilta edellytetään lähiopetusta oppimisen varmistamiseksi. Mielestäni on menty tässä asiassa huonompaan suuntaan, kun etäkoulupäiviä ja tehtävien palautusta lisätään oppilaitoksissa.
Viime vuosina on rakennettu paljon esim. liikuntatiloja tietämättä käyttäjien määrää ja tarvetta. Kuinka usein on kysytty nuorilta mitä he haluavat?! Viimeistään nyt pitää panostaa seinien sisällä tarjottaviin vaihtoehtoihin. Harrastuksiin osallistumisen ja turvallisuuden vuoksi mukana on aina oltava turvallisia aikuisia. Ohjaajien on turvattava toiminnan pysyminen yhtenäisenä ja kaikki huomioonottavana.
Lapsille ja nuorille ei tarvitse jatkuvasti tarjota elämyksiä vaan tavallista turvallista perhe-elämää. Mielestäni siihen kuuluu yhteiset ruokahetket, ulkoilu sekä liikunta unohtamatta lautapelejä. Muistetaan ottaa lapsi yksilönä, jolta kysymme usein mitä kuuluu ja kuinka voit? Välittävään perhe-elämään kuuluu myös turvallinen halaus mieluimmin usein kuin harvoin!
Anna-Liisa Myllymäki, Kurikka
Pohjanmaan Kokoomuksen piirihallituksen varajäsen