Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro – Vanhoja toimintamalleja pitää uskaltaa haastaa
Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontui maanantaina 12. kesäkuuta Vaasan keskussairaalaan hyvinvointialuevaltuuston kokoukseen. Kokouksen päätöslistalla huomattavin päätöskohta oli tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelman hyväksyminen. Ohjelma tulee määrittämään miten ja millä periaatteella sote ja pelastuspalvelut Pohjanmaan alueella tulevina vuosina tullaan järjestämään. Tarkoituksena on tietysti löytää parhaat ja tehokkaimmat mahdolliset käytännöt palveluiden tuottamiseksi annetun rahoitusraamin puitteissa.
Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Marko Heinonen korosti ryhmäpuheenvuorossa muutoksen kokoluokkaa, kärsivällisyyttä sekä rohkeutta haastaa vanhoja toimintamalleja:
– Tämä työ tulee vaatimaan meiltä rohkeutta. Kuten ohjelmassa todetaan, työn on tarkoitus jatkua ja toteutua vuoteen 2026 mennessä, edessä on siis pitkä matka, jolle ohjelma antaa vain toiminnan raamit. Ohjelman kaikki vaikutukset eivät myöskään tule näkymään välittömästi, vaan esimerkiksi painopisteen siirto ennaltaehkäisevään työhön tulee näkymään vuosien päästä.
Kokoomuksen valtuustoryhmä esitti useita korjauksia tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelmaan jo hallituskäsittelyssä. Ryhmä on pitänyt erittäin tärkeänä alueen kuntien ja hyvinvointialueen sujuvaa yhteistyötä sekä ennaltaehkäisevän työn tärkeyttä.
– Lisäsimme ohjelmaan maininnan: ”kuntien kanssa tehtävää yhdyspintayhteistyötä tulee kehittää aktiivisesti
nimenomaan ennaltaehkäisevästä näkökulmasta”. Yhteisesti sovittujen tavoitteiden ja toimien avulla voidaan monin paikoin saavuttaa pitkän aikavälin säästöjä, ryhmäpuheenjohtaja Heinonen korostaa.
Muita tärkeitä lisäyksiä ovat olleet digi-klinikkaa koskevan selvitystyön välitön aloittaminen, sekä liikkuvien hyvinvointi-asemien pilotointi mahdollisimman pikaisesti. Oman palvelutuotannon kustannusten avoin auki laskeminen on myös esimerkki kokoomuslaisesta kädenjäljestä ohjelmassa:
– Päätökset ostopalvelujen lisäämisestä tai vähentämisestä tulee aina tehdä kyseisestä palvelusta saatavilla olevien hintatietojen pohjalta. Tätä hintaa tulee verrata muiden tuottajien hintoihin, jotta voidaan todentaa taloudelliset vaikutukset, joita ostopalvelujen lisäämisellä tai vähentämisellä on hyvinvointialueen taloudelle ja palvelujen saatavuudelle.