Pohjanmaan Kokoomus: Suomalaista maa- ja metsätaloutta on puolustettava vahvemmin EU:n päätöksenteossa
EU:n parlamentissa on käsitelty Suomen kannalta kriittisiä asetuksia, kuten ennallistamis- ja metsäkatoasetusta. Kyseisen asetuksen tavoite on sinällään kannatettava mutta EU:n esittämässä muodossaan Suomelle taloudellisesti täysin kestämätön.
Ennallistamisasetuksen haasteet liittyvät maa- ja metsätalouteen ja erityisesti turvemaiden ennallistamiseen. Keskustaoikeistoa edustavan Euroopan kansanpuolueen (EPP) europarlamenttiryhmä on esittänyt ennallistamisaloitteen hylkäämistä. Komission esitys EU:n ennallistamisasetukseksi on epäreilu ja kallis Suomelle. Suomen olisi Ruotsin tavoin pitänyt vastustaa asetusta heti alusta alkaen.
Pohjanmaan Kokoomuksen mielestä suomalaisten metsänomistajien tulee jatkossakin pystyä itse päättämään metsänhoidon tavoista. Metsien vastuullinen ja kestävä käyttö on osa Suomen kansantalouden perustaa, jota ei selvästi Brysselissä tunnusteta.
Ennallistamisasetus puuttuu Suomen metsäpolitiikkaan kohtuuttomasti. Ei ole oikeudenmukaista, että Suomi kantaa huomattavasti suuremman vastuun ennallistamisasetuksen toimeenpanon velvollisuuksista ja kustannuksista kuin muut EU:n jäsenmaat. Näistä syistä asetus tulee kaataa. Pohjanmaan Kokoomus on myös huolestunut siitä, ettei EU-parlamentin päätöksenteossa ymmärretä Suomen maa- ja metsätalouden toimintaa eikä tarpeita.
Kevään aikana on ilmennyt, että myös metsäkatoasetus estää suomalaisia nauta- ja lypsykarjatiloja kasvamasta ja kehittymästä. Maa- ja metsätalousministeriö on ohjeistanut, että rakennushankkeita harkitsevien nauta- ja lypsykarjatilojen tulisi panna investoinnit jäihin, jos uusien rakennusten tieltä joudutaan kaatamaan puita.
Lisäksi metsäkatoasetus rajoittaa taannehtivasti maankäytön muutoksia. Suomalaisen viljelijän olisi tullut tietää jo vuoden 2021 alussa siitä mitä EU on päättämässä nyt. Komission asetus ei voi kävellä Suomen perustuslain yli. Metsäpolitiikan päätöksenteko on säilytettävä kansallisissa käsissä.
Pohjanmaan Kokoomus vaatii, että suomalaista edunvalvontaa tulee jatkossa harjoittaa tiukemmin. Suomalaisia elinkeinoja tulee voida harjoittaa myös tulevaisuudessa. Suomalaiset elinkeinot ovat tulevaisuudessa elintärkeä osa huoltovarmuutta.