Nuortenkin hyvinvointialue
Nuorten mielenterveyshäiriöiden lisääntyminen on yksi tärkeimmistä kysymyksistä, joihin aluevaaleissa valitut valtuutetut joutuvat etsimään ratkaisuja. Kyseisiä ongelmia ei ole helppo ratkaista, koska niiden taustat ovat yhteiskunnan muutoksessa. Miten nuorten pahoinvointia aiheuttavia muutoksia voisi peruuttaa?
THL:n mukaan jopa neljännes suomalaisnuorista kärsii mielenterveyden häiriöistä. Näen terveydenhuollon ja sosiaalipuolen asiantuntijuuden osaamisen hyödyntämisen ja yhdistämisen erittäin tärkeänä. Näin syntyy asiantuntijuuteen ja tutkittuun tietoon perustuvaa oikein suunnattua ja oikea-aikaista apua. Jos erikoissairaanhoidon tarjoama nuorisopsykiatrinen apu on nuoren ensimmäinen hoitokokemus, voidaan olla jo myöhässä. Tarvitsemme siis ehdottomasti matalan kynnyksen toimipisteitä, joihin nuoren on helppo astua sisään.
Erilaisissa projekteissa tulisi ehdottomasti asettaa tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi. Näiden tulee perustua tutkittuun tietoon tai vähintäänkin asiantuntijoiden kokemuksiin ja arvioihin. Muuten projektit jäävät irralliseksi ilman suurtakaan merkitystä.
Nuoruusiän keskeisin kehitystehtävä on identiteetin rakentuminen. Päätöksien, resurssienjaon ja hoitopaikkojen lisäksi tarvitsemme kaikki ymmärrystä siitä, miten yhteiskunnallinen puhe ylläpitää nuorten pahoinvointia. Sosiaalisesta mediasta saa käsityksen, että voisin olla mitä vaan, mutta en ole mitään. Monet sivustot pitävät yllä mm. ulkonäköön liittyviä paineita ja nuoren ajatusmaailmaa sekä maailmankuvaa uhkaavia näkemyksiä. Nuoret kokevat kaiken tämän lisäksi suuria paineita opiskeluun liittyvissä asioissa.
Me aikuiset emme saisi olla huomaamatta tätä, ja omilla puheillamme ylläpitää arvostelevaa, väheksyvää sekä paineita lisäävää ilmapiiriä. Nyt ja tulevaisuudessa hyvinvointialueen päätöksenteossa tulisi ottaa huomioon niiden vaikutukset nuoriin ja heidän tulevaisuuteensa.
Kai Luoma (kok.)
kaupunginvaltuutettu, aluevaaliehdokas
Vaasa